Čo je menopauza?

Menopauza, odvodená z gréckych slov meno ("mesačný") a pauza ("koniec"), je prirodzeným koncom ženského mesačného menštruačného cyklu, resp. obdobie, keď ste 12 po sebe nasledujúcich mesiacov nemali menštruáciu. Je to normálna životná fáza, ktorou prechádzajú všetky ženy po perimenopauze, obdobiu, kedy menštruácia postupne ustáva v dôsledku zníženej činnosti vaječníkov.

Napriek svojej zjavnej jednoduchosti nie je menopauza jednodňovou udalosťou, ale prechodom, ktorý trvá mesiace alebo roky. Tento prechod je sprevádzaný rôznymi fyzickými a psychickými príznakmi, ktoré môžu trvať roky po ukončení menštruácie.

Aj keď menopauza nie je choroba, môže výrazne ovplyvniť váš život. Preto je mimoriadne dôležité konať hneď, pretože symptómy spôsobujú, že až 10 % žien opustí svoje pracovné miesto, pričom odchod zvažuje až jedna zo štyroch. Keďže je však skúsenosť každej ženy jedinečná, univerzálne riešenie bohužiaľ neexistuje. Sledovaním najnovších výskumov však môžeme porozumieť výzvam menopauzy, vysporiadať sa s nimi a nájsť vhodné riešenie.

Menopauza

Kedy nastáva menopauza?

Menopauza zvyčajne nastáva medzi 45. a 55. rokom života. 5 % žien ju zažije po 55. roku života (neskorá menopauza) a 1 zo 100 žien čelí predčasnej menopauze, ktorá nastáva pred 45. rokom života.

Potom je tu predčasná menopauza, ku ktoréj dochádza, keď sa menštruácia zastaví pred dosiahnutím veku 45 rokov, čo možno pripísať rôznym faktorom vrátane liečby rakoviny, hysterektómie, niektorých autoimunitných ochorení, infekcií alebo prirodzených príčin.

Nástup menopauzy je ťažké predpovedať, no výskum poukazuje na veľa faktorov, ktoré ho ovplyvňujú:

  • Rodinná anamnéza: v rámci rodiny sa často vyskytuje skorá aj neskorá menopauza.
  • Nástup menštruácie: nástup menštruačného cyklu v mladšom veku je spojený so skorou menopauzou.
  • Počet detí: ženy, ktoré porodili tri deti, často zažijú menopauzu neskôr, zatiaľ čo u bezdetných alebo u tých, ktoré nikdy neboli tehotné, sa často vyskytuje skorá menopauza.
  • Telesná hmotnosť: Ženy s nadváhou majú o 50 % vyššie riziko neskorej menopauzy, zatiaľ čo u žien s podváhou je vyššia pravdepodobnosť, že budú mať skorú menopauzu.
  • Fajčenie: mnoho štúdií ukazuje, že menopauza nastáva u fajčiarok skôr ako u nefajčiarok.

Výskum tiež ukazuje, že ženy afrického, ázijského a hispánskeho pôvodu majú vo všeobecnosti väčšiu pravdepodobnosť, že začnú menopauzu skôr ako belošky. U bielych žien je tiež bežné, že čas prechodu do menopauzy je dlhší a s možnými závažnejšími príznakmi.

Ako zistíte, že ste v menopauze?

Menopauzu možno rozpoznať podľa jej symptómov a podľa toho, keď od poslednej menštruácie uplynulo 12 po sebe nasledujúcich mesiacov. Toto 12-mesačné obdobie bez menštruácie potvrdzuje prechod do menopauzy. Príznaky môžu zahŕňať návaly horúčav, nočné potenie, zmeny nálad a ďalšie príznaky súvisiace s hormonálnymi zmenami.

Ak si nie ste istá, poraďte sa so svojím lekárom, ktorý vám môže poskytnúť potvrdenie a radu.

Čo sa stane s vašimi hormónmi pred a počas menopauzy?

Ako sa blíži menopauza, fungovanie vaječníkov sa spomaľuje. V dôsledku toho sa znižuje produkcia hormónov, ako sú estrogén, progesterón a testosterón. Tieto hormóny ovplyvňujú nielen menštruačný cyklus, ale aj spánok, hmotnosť, hladinu energie, reguláciu teploty, pokožku, mäkké tkanivá a náladu. Kolísavé hladiny testosterónu ovplyvňujú aj vaše libido.

Aby ste lepšie porozumeli svojim hormónom počas tohto obdobia, určitý prehľad vám môže poskytnúť test hormónu stimulujúceho folikuly (FSH). Hoci jediný test FSH nemôže definitívne potvrdiť menopauzu, trvalo zvýšené hladiny okolo 30 lU/l spolu s absenciou menštruácie počas 12 mesiacov pravdepodobne naznačujú menopauzu.

Aké sú príznaky menopauzy?

Dôsledkom poklesu estrogénu sú symptómy menopauzy, ktoré ovplyvňujú fyzickú aj psychickú stránku. Napríklad problémy so spánkom, ktoré sú počas menopauzy bežné, môžu spôsobiť nedostatok energie, zníženú motiváciu a zmeny nálad. Vzájomne súvisiace symptómy môžu prispieť k mnohým problémom, ako je úzkosť a stres.

Približne 75 % žien trápia príznaky menopauzy, pričom u štvrtiny žien sú príznaky závažnejšie. Vzhľadom na to, že u niektorých môžu trvať približne 7 až 15 rokov, je dôležité rozpoznať tieto príznaky, pochopiť ich a nájsť spôsoby, ako ich zmierniť. Zároveň si musíme uvedomiť, že skúsenosti každej ženy sa líšia z hľadiska trvania, závažnosti aj špecifických symptómov.

Tu je 9 najčastejších príznakov menopauzy:

  1. Problémy so spánkom: stres, zlá nálada, úzkosť a depresia môžu narušiť spánok, čo je často sprevádzané nočným potením.
  2. Priberanie: Hormonálne zmeny počas menopauzy môžu spôsobiť priemerný prírastok hmotnosti približne 2 kg so zmenou rozloženia tuku v oblasti brucha (typické brucho v menopauze).
  3. Nízka energia: Nižšie hladiny hormónov prispievajú k únave a vyčerpaniu, ku ktorým sa pridružujú problémy so spánkom, stres a zmeny nálad.
  4. Bolesti kĺbov a svalov: Znížená hladina estrogénu ovplyvňuje kĺby a hustotu kostí, čo spôsobuje stuhnutosť a bolesť kĺbov a svalov.
  5. Nočné potenie: súvisí to s problémami s reguláciou telesnej teploty (nočné potenie a návaly tepla by ste mali prekonzultovať so svojím praktickým lekárom, aby ste vylúčili príčiny mimo menopauzy).
  6. Mozgová hmla: Hormonálna nerovnováha počas perimenopauzy a menopauzy ovplyvňuje kognitívne funkcie, čo môže viesť k zábudlivosti, zmätenosti a zlej pamäti.
  7. Stres a úzkosť: Výkyvy nálad, úzkosť, príznaky depresie, hnev a ťažkosti s koncentráciou sú bežné príznaky perimenopauzy a menopauzy, ktoré môžu byť tiež ťažšie zvládnuteľné ako fyzické príznaky.
  8. Zlá nálada: Znížená hladina estrogénu môže spôsobiť zlú náladu a stratu záujmu o príjemné aktivity.
  9. Problémy s koncentráciou: Nižšie hladiny hormónov môžu jemne ovplyvniť koncentráciu spolu s poruchami spánku, čo sťažuje sústredenie sa v práci alebo doma.

Príznaky menopauzy

Príznaky, ktoré majú najväčší vplyv na kvalitu života, súvisia so zdravím vagíny. Medzi tieto príznaky patrí vaginálna suchosť a nepohodlie počas pohlavného styku. Nižšie hladiny estrogénu ovplyvňujú urogenitálne tkanivá, čo môže viesť k urogenitálnej atrofii okolo vagíny, vulvy, močového mechúra a močovej trubice. To spôsobuje rednutie tkaniva a suchosť, čo vedie k suchej vagíne alebo vulve a bolesti a podráždeniu. Na rozdiel od iných symptómov menopauzy môžu tieto symptómy, najmä bolestivý pohlavný styk a problémy s močovým mechúrom, pretrvávať aj po menopauze.

Nižšie hladiny estrogénu tiež prispievajú k nízkemu libidu, ktoré znižuje túžbu po intimite a sexe.

Rozpoznať špecifické spúšťače, ktoré môžu zhoršiť symptómy menopauzy

Aby ste mali pohodlnú perimenopauzu a menopauzu, je dôležité pochopiť, aké faktory príznaky zhoršujú. Hlavnými faktormi sú:

  • stres v práci,
  • stresujúca udalosť,
  • alkohol
  • cukor,
  • kofeín,
  • tučné jedlá,
  • horúčka,
  • korenisté jedlá,
  • prechladnutie a
  • zmeny v stravovaní.

Ako zvládnuť príznaky menopauzy

Menopauza môže postihnúť každú ženu inak, keďže symptómy, trvanie a intenzita sa líšia. Hoci menopauza prináša prirodzené zmeny v hladinách hormónov, neznamená to, že jej príznaky musíte znášať bez úľavy.

Zvládanie symptómov menopauzy zahŕňa kombináciu pochopenia, sebauvedomenia a informovaného rozhodovania. Existuje množstvo prístupov na zmiernenie problémov spojených s menopauzou, od úpravy životného štýlu a zvládania stresu až po hľadanie emocionálnej podpory.

Znalosti sa môžu stať účinným nástrojom, ktorý ženám umožňuje robiť informované rozhodnutia prispôsobené ich individuálnym potrebám. V nasledujúcom texte sú uvedené niektoré stratégie a poznatky o efektívnom zvládaní symptómov menopauzy, ktoré ženám umožňujú prijať toto obdobie s otvorenou náručou a v pohode.

Vy

Liečba

Hlavnou liečbou menopauzy je hormonálna substitučná liečba (HSL), ktorá sa podľa štatistík považuje za najúčinnejšiu pri zmierňovaní príznakov u zdravých žien. HSL, ktorú vám predpísal lekár, dopĺňa ochudobnené hormóny estrogénu a progesterónu.

Je dostupná v rôznych formách, ako sú tablety, náplasti, gély, implantáty atď. Aby ste určili, či je HSL pre vás tou správnou voľbou, je dôležité porozprávať sa so svojím osobným lekárom. Diskutujte o rizikách a výhodách tejto liečby.

Fyzická aktivita

Pravidelné cvičenie hrá kľúčovú úlohu pri zvládaní symptómov menopauzy. Prispieva k vyššej hladine endorfínov, zmierňuje úzkosť a depresiu, udržuje kondíciu a pomáha udržiavať zdravú telesnú hmotnosť.

Cvičenie posilňuje svalovú hmotu, chráni kosti, zvyšuje pohyblivosť, znižuje riziko srdcových ochorení, zlepšuje spánok a dokáže znížiť aj intenzitu návalov tepla. Okrem toho zvyšuje prietok krvi do mozgu, pomáha znižovať mozgovú hmlu a bolo preukázané, že zlepšuje sebavedomie a kvalitu života žien po menopauze.

Diéta a životný štýl

Vyvážená strava, bohatý na živiny, vitamíny a minerály má významný vplyv na energetickú hladinu a duševné zdravie počas menopauzy. Obmedzením potravín, ktoré spôsobujú ospalosť, a zaradením väčšieho množstva bielkovín a vlákniny si skutočne pomôžete udržať si celkovú pohodu.

Prírodné výživové doplnky

Doplnky stravy, ktoré obsahujú prírodné fytoestrogény, ktoré napodobňujú estrogén v tele, môžu pomôcť vyrovnať hormóny pred a počas menopauzy. M-Pause, naša úplne prirodzená výživa doplnok bez hormónov, ponúka jemnú, ale účinnú podporu prispôsobenú vašej jedinečnej ceste menopauzy.

M-Pause bola vytvorená pre ženy v perimenopauze a menopauze a využitie sily fytoestrogénov z výťažkov chmeľu a červenej ďateliny. Tieto extrakty účinne regulujú hladinu estrogénu a odstraňujú nepohodlie, ktoré sa často spája s týmto obdobím života.

Štúdie potvrdili, že už do šiestich* týždňov od začiatku užívania doplnku užívatelia M-Pause zaznamenali 4*x nižší počet návalov tepla, a tiež mali 2*x nočné potenie.

Vytvorenie pozitívnych návykov

Malé denné zmeny môžu viesť k trvalým výsledkom v menopauze. Kognitívno-behaviorálna terapia, meditácia pre lepší spánok, cvičenie na posilnenie panvového dna pre menej citlivé močové mechúre a hlboké dýchacie cvičenia proti stresu a úzkosti.

Zamyslite sa nad pozitívnou stránkou menopauzy

Keď zistíte, že ste v menopauze, nevyhnutne sa vo vás prepletú rôzne emócie. Za zváženie však stoja potenciálne výhody! 

  • Už žiadne menštruácie: Koniec koncov, žiadne starosti s neočakávanými obdobiami počas dovolenky alebo dôležitých udalostí, žiadne ďalšie výdavky na hygienické pomôcky alebo tabletky proti PMS, žiadne kŕče a bolesti hlavy, ktoré vás môžu sužovať počas menštruácie. Navyše môžete opäť sebavedomo nosiť biele nohavice.
  • Už žiadna antikoncepcia: Po menopauze (zvyčajne dva roky po poslednej menštruácii) alebo po 55. roku života môžete bezpečne ukončiť antikoncepciu bez obáv z nechceného tehotenstva.
  • Čas na sebareflexiu: Menopauza je príležitosťou na prehodnotenie života, keď sa môžete sústrediť na osobné túžby a potreby. Zníženie oxytocínu, ktorý je často spojený s obavami, môže umožniť viac času na starostlivosť o seba, čo niektoré ženy označujú za oslobodzujúce.
  • Zamerajte sa na zdravie a návyky: Menopauza podnecuje mnohé ženy, aby zhodnotili svoje návyky, ktoré často zahŕňajú cvičenie a skúmanie možností stravovania a životného štýlu. Keďže menopauza zvyšuje riziko chorôb, ako je osteoporóza a srdcové choroby, pravidelné cvičenie a zdravšia strava môžu pomôcť tieto riziká znížiť.
  • Viac optimizmu: S desaťročiami životných skúseností sú ženy vo veku 40 a 50 rokov zvyčajne sebavedomejšie a istejšie v presadzovaní svojich túžob a rozprávaní o svojich potrebách. Vyrovnanie sa s príznakmi menopauzy často vedie k pocitu pokoja a lepšej nálady. Výskum tiež ukazuje, že miera optimizmu je najvyššia v polovici päťdesiatich rokov.

*Účinky používania produktu sa môžu u jednotlivcov líšiť a môžu sa líšiť od účinkov popísaných na webovej stránke. Naše produkty nie sú určené na prevenciu alebo liečbu akejkoľvek choroby alebo vážneho ochorenia. Dôležitá je pestrá a vyvážená strava a zdravý životný štýl.

Produkty pre Vás

Mohlo by Vás zaujímať