Čo je to perimenopauza?

Vstup do perimenopauzy môže pripomínať plavbu do neznámych vôd. Táto fáza, výstižne pomenovaná podľa toho, že sa nachádza „v čase okolo menopauzy“, predstavuje obdobie výrazných hormonálnych výkyvov a zmien. Počas plavby po tomto mori plnom premien je pre hladké preplávanie dôležité porozumieť príznakom, symptómom a stratégiám, ako perimenopauzu zvládnuť.

Perimenopause

Čo je to perimenopauza?

Perimenopauza, ktorá predchádza menopauze, je prirodzenou fázou, ktorá sa vyznačuje hormonálnymi zmenami a rôznymi príznakmi. Táto fáza sa zvyčajne začína okolo 45. roku života a môže trvať až 10 rokov.

Počas perimenopauzy môžu ženy pociťovať celý rad príznakov, ako sú návaly tepla, únava, mozgová hmla, zmeny nálad, bolesti hlavy, emocionálna nestabilita, zabúdanie, nočné potenie, bolesti kĺbov, priberanie na váhe a vaginálna suchosť. 

Menštruácia môže byť nepravidelná, silnejšia, slabšia alebo nepravidelnejšia. Toto obdobie sa zvyčajne delí na tri fázy:

Včasná perimenopauza: pravidelná menštruácia s niektorými perimenopauzálnymi príznakmi.

Stredná perimenopauza: čoraz nepravidelnejšia menštruácia bez vynechávania, t. j. viac ako sedemdňový (plus mínus) rozdiel od začiatku aktuálneho cyklu do nasledujúceho.

Neskorá perimenopauza: vynechávanie menštruácie s prestávkami dlhšími ako 60 dní.

Pochopenie hormonálnych zmien počas perimenopauzy

Počas perimenopauzy sa pravidelné kolísanie estrogénu a progesterónu, ktoré určuje typický 28-dňový cyklus, stáva nepravidelným, čo vedie k náhodnému vylučovaniu maternicovej sliznice bez viditeľného vzoru. 

Nižšie uvedený diagram znázorňuje kolísanie estrogénu počas perimenopauzy:

Diagram

Je dôležité si uvedomiť, že aj v perimenopauze je možné otehotnieť. Napriek hormonálnym výkyvom a nepravidelnej menštruácii môžu ženy otehotnieť a donosiť dieťa, a to potenciálne až do veku 55 rokov. Účinná antikoncepcia preto zostáva nevyhnutná počas celej perimenopauzy a menopauzy, aby sa zabránilo neželanému tehotenstvu.

Faktor nepredvídateľnosti

Určenie začiatku perimenopauzy môže byť náročné, pretože sa u jednotlivých žien výrazne líši. Jej príznaky často napodobňujú reakcie na iné životné stresory. Mnohé ženy si neuvedomujú, že príznaky súvisia s hormonálnymi zmenami, a často ich pripisujú starnutiu, stresu alebo iným životným faktorom.

Perimenopauza vs menopauza: už žiadne nejasnosti

Rozdiel medzi perimenopauzou a menopauzou je vyznačený časovou osou. Menopauza znamená absenciu menštruácie počas 12 po sebe nasledujúcich mesiacov, čo znamená koniec menštruačných cyklov. Na druhej strane perimenopauza je prechodná fáza, ktorá predchádza samotnej menopauze a je charakterizovaná príznakmi, ako je nízka hladina energie, stres, zmeny nálad a poruchy spánku.

Sleep disturbances

Tieto príznaky vznikajú v dôsledku kolísania hladín estrogénu, progesterónu a testosterónu. Náladové a psychické príznaky sú bežné na začiatku perimenopauzy, zatiaľ čo fyzické príznaky, ako sú návaly horúčavy, sa často objavujú neskôr. Perimenopauza ovplyvňuje každú ženu jedinečne, takže osobné skúsenosti sa môžu značne líšiť. 

Ako sa vyrovnať s perimenopauzou

Odborníci na menopauzu sa zhodujú, že ženy môžu zmierniť príznaky perimenopauzy a menopauzy tým, že uprednostnia starostlivosť o seba. To môže zahŕňať:

Oboznámenie sa: pochopenie perimenopauzy pomáha rozpoznať a zvládnuť príznaky. Čítanie najnovších výskumov a zistení môže poskytnúť prehľad a pocit istoty. 

Podpora: Využívanie podporných skupín a spojenie sa s inými ľuďmi, ktorí prechádzajú podobnými skúsenosťami, môže byť užitočné. 

Pravidelné cvičenie: venujte sa fyzickým aktivitám, aby ste sa udržali v kondícii a zmiernili príznaky, ako sú návaly horúčavy.

Relaxačné techniky: vyskúšajte jogu, meditáciu a buďte pozorní, aby ste zvládli stres a zlepšili si náladu.

Strava a životný štýl: vyberte si vyváženú stravu bohatú na vitamíny, chudé bielkoviny a vlákninu. Obmedzte spracované potraviny, alkohol a kofeín.

Sledujte svoje príznaky: Zaznamenávajte si príznaky a menštruačné zmeny pomocou aplikácií na sledovanie cyklu, aby ste ich lepšie pochopili a zvládli.

Terapia slovami: zvážte kognitívno-behaviorálnu terapiu (KBT) na zvládnutie úzkosti, výkyvov nálad, problémov so spánkom a na zmiernenie vplyvu návalov horúčavy a nočného potenia.

Výživové doplnky: užívajte výživové doplnky s fytoestrogénmi, ako je červená ďatelina, a vitamínmi, ako je B6, na reguláciu hormónov, energiu a normálne duševné funkcie. M-Pause je úplne prírodný doplnok stravy bez hormónov, ktorý obsahuje červenú ďatelinu, je špeciálne navrhnutý na zmiernenie príznakov menopauzy a perimenopauzy a ponúka prirodzený prístup k zvládaniu týchto zmien.

 

Vyhľadajte lekársku pomoc

Ak príznaky perimenopauzy výrazne ovplyvňujú kvalitu vášho života, je vhodné poradiť sa s praktickým lekárom alebo odborníkom. Títo odborníci môžu posúdiť vaše príznaky, vek a menštruačné zmeny a potvrdiť, či sa nachádzate v perimenopauze.

GP consultation

V závislosti od vašich individuálnych potrieb a anamnézy vám môžu odporučiť hormonálnu substitučnú liečbu (HRT) alebo iné možnosti. Vyhľadanie odborného poradenstva môže mať zásadný význam pre zvládnutie príznakov a zlepšenie celkovej pohody počas prechodu.

Produkty pre Vás

Mohlo by Vás zaujímať