Diéta a recepty, ktoré pomáhajú vyrovnať hormóny v menopauze

Dodržiavať vyváženú a výživnú stravu je dôležité v každej fáze života, ale v perimenopauze a menopauze to platí dvojnásobne. Starostlivo zvolená strava môže pomôcť vyrovnať a regulovať hormóny a zmierniť nežiaduce príznaky, ako sú návaly tepla a mozgová hmla. Výber správnych živín navyše môže znížiť riziko vzniku ochorení, ako je osteoporóza a srdcové choroby. Pozrime sa, ktoré potraviny by mali byť zaradené do jedálnička pre hormonálnu rovnováhu na zmiernenie príznakov menopauzy. 

Healthy diét

Potraviny, ktoré by ste mali jesť na hormonálnu rovnováhu v menopauze 

Bielkoviny

Do svojich smoothies a iných džúsov pridávajte vajcia, chudé mäso, ryby, orechy, lúštiny alebo proteín v prášku.

Bielkoviny pomáhajú kompenzovať úbytok svalovej hmoty a pevnosti kostí v dôsledku poklesu estrogénu počas menopauzy. Bielkoviny sú veľmi sýte, čo je skvelá prevencia prejedania a priberania na váhe, čo je počas menopauzy bežný jav. Pridanie dostatočného množstva bielkovín do jedálnička môže tiež prispieť k stabilizácii hladiny cukru v krvi a zlepšeniu nálady.

Mliečne výrobky

Zaraďte do svojho jedálnička mlieko, syr a jogurt.

Tieto potraviny poskytujú základné živiny, ako je vápnik, horčík a vitamíny D a K, ktoré podporujú zdravie kostí. Výskum tiež naznačuje, že potraviny bohaté na aminokyselinu glycín (ktorá sa nachádza v mlieku a syroch) môžu zlepšiť kvalitu spánku žien v perimenopauze a menopauze. 

Ovocie a zelenina

Dávajte prednosť zelenej listovej zelenine, ako je brokolica a kel, a ovociu, ako sú jablká, hrozno, bobuľovité ovocie, čerešne a granátové jablká.

Tieto potraviny sú plné vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov a podporujú celkové zdravie a reguláciu hmotnosti. Ženy, ktoré konzumujú viac ovocia a zeleniny, majú menšiu pravdepodobnosť výskytu príznakov menopauzy. 

Zdravé tuky 

Zaraďte omega-3 mastné kyseliny zo zdrojov, ako je olivový olej, avokádo, tučné ryby, vlašské orechy, tekvicové semienka, chia semienka alebo ľanové semienko. 

Zvýšená konzumácia omega-3 znižuje príznaky menopauzy, vrátane zníženia frekvencie návalov tepla, zmiernenie vaginálnej suchosti, úľavy od bolesti kĺbov a zlepšenie zlej nálady. Navyše majú omega-3 mastné kyseliny pozitívny vplyv na zdravie mozgu, pretože podporujú jeho prekrvenie, čo prispieva k zlepšeniu pamäti. 

Celozrnné produkty 

Zaraďte do svojho jedálnička hnedú ryžu, celozrnné pečivo, ovos, pšenicu bulgur a quinú. 

Celozrnné potraviny zvyšujú príjem vlákniny a znižujú riziko srdcových ochorení. Konzumácia celozrnných výrobkov aspoň trikrát týždenne je spojená s nižším rizikom zvýšeného krvného tlaku a hladiny cholesterolu. Okrem toho celé zrná ako zdroj vlákniny prispievajú k zdravému črevnému mikrobiomu. 

Prebiotiká a probiotiká 

Zahŕňa cibuľu, cesnak, pór, jogurt, kváskový chlieb, kimči a kyslú kapustu. 

Zdravý črevný mikrobióm hrá kľúčovú úlohu v regulácii estrogénu. Zdravie čriev môžu ovplyvniť rôzne faktory životného štýlu, ako je stres, nedostatočný spánok, nadmerná konzumácia alkoholu a ďalšie. Na podporu zdravého črevného prostredia je však zásadné to, čo jete. Prebiotické potraviny vyživujú zdravé črevné baktérie, zatiaľ čo probiotiká zlepšujú zdravie čriev a môžu pomáhať pri regulácii chuti do jedla. 

Fytoestrogény

Jedzte celozrnné potraviny, ovocie, zeleninu, semená, sóju a sójové výrobky. 

Fytoestrogény sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny rastlinného pôvodu, ktoré môžu napodobňovať účinky endogénneho estrogénu – estrogénu produkovaného vaším telom. Konzumácia troch až štyroch porcií týchto fytoestrogénov rastlinného pôvodu denne môže prispieť k regulácii hormónov a zmierniť nežiaduce príznaky menopauzy. 

Medzi najbohatšie zdroje patrí hlúbová zelenina, ako je brokolica, kapusta, ružičkový kel a kel. 

Výživové doplnky bez hormónov na hormonálnu rovnováhu počas menopauzy

Dostatočný prísun živín, najmä fytoestrogénov, z potravy počas menopauzy môže byť ťažký. Tieto zlúčeniny sú kľúčové pre vyrovnanie hormónov, a práve v tomto prípade môže doplnok stravy situáciu uľahčiť. 

Ak hľadáte prirodzený spôsob, ako vyrovnať hormóny a zmierniť príznaky menopauzy, zvážte M-Pause, revolučný doplnok, ktorý ponúka úľavu bez použitia hormónov. 

M-Pause, ktorý je ideálny pre perimenopauzu a menopauzu, obsahuje fytoestrogény z chmeľu a výťažky z červeného ďateliny. Tieto rastlinné zlúčeniny účinne vyrovnávajú hladinu estrogénu a riešia nepríjemné pocity, ktoré ženy často pociťujú. Štúdie potvrdili pozoruhodné 4x zníženie návalov tepla a 2x zníženie nočného potenia počas pouhých 6* týždňov užívania lieku M-Pause.

Potraviny, ktorým sa v menopauze vyhnúť

Alkohol: alkohol môže v skutočnosti zvýšiť intenzitu a početnosť návalov tepla, narušiť spánok a ovplyvniť zdravie čriev. Všeobecne platí, že ženy v perimenopauze a menopauze znášajú účinky alkoholu horšie.

Kofeín: môže vyvolať úzkosť, únavu a nespavosť v dôsledku zvýšenej hladiny kortizolu. Mnoho žien uvádza znateľný vplyv kofeínu na perimenopauzálne príznaky. 

Tučné jedlá: vysoký obsah transmastných kyselín môže negatívne ovplyvniť hladinu serotonínu, čo prispieva k zlej nálade, depresiám a problémom s pamäťou. 

Sladké jedlá: môžu spôsobiť prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi a jej pokles, čo ovplyvňuje hladinu energie a spánok. Vysoký príjem cukru je spojený so zlým spánkom a nepokojom. 

Cyklovanie semien pre hormonálnu rovnováhu

Novým trendom pre podporu hormonálnej rovnováhy počas menopauzy je cyklovanie alebo striedanie semienok. Predpokladá sa, že konzumácia určitých semienok počas rôznych fáz menštruačného cyklu reguluje hladiny estrogénu a progesterónu. 

Ako to teda funguje? 

  1. Počas počiatočnej fázy menštruačného cyklu, tzv. folikulárnej fázy, môžete zvýšiť hladinu estrogénu každodennou konzumáciou lyžice tekvicových a ľanových semienok;
  2. Keď vstúpite do luteálnej fázy, obvykle okolo 12.-14. dňa (od okamihu ovulácie), môžete podporiť hladinu progesterónu každodennou konzumáciou jednej polievkovej lyžice sezamových a slnečnicových semienok. 

V súčasnej dobe existuje len málo vedeckých dôkazov, ktoré by túto teóriu potvrdzovali, ale mnoho žien uvádza pozitívne skúsenosti s cyklovaním semien a zdôrazňuje výživové bohatstvo semien, ktorá slúži ako kompaktná zásobáreň vitamínov, minerálov, fytoestrogénov a srdcu prospešných omega-3 mastných kyselín. Môžete ich jednoducho pridávať do jedla počas dňa alebo ich zmiešať s jogurtom. 

Päť základných receptov na vyrovnanie hormónov počas menopauzy 

Recipes

Shake na zdravé hormóny

  • Použite jednu odmerku obľúbeného proteínu v prášku.
  • Pre lepšiu chuť pridajte hrsť lesných plodov alebo citrusov.
  • Pridajte hrsť listovej zeleniny, ktorá vám dodá ďalšie živiny.
  • Prilejte svoje obľúbené rastlinné mlieko alebo vodu.
  • Pridajte chia, mleté ľanové semienka alebo orechy.
  • Všetko vložte do mixéra a dobre rozmixujte.

Dúhový šalát

  • Vyberte si dva základné druhy šalátových listov: špenát, žeruchu, rukolu atď.
  • Pridajte obľúbenú bielkovinu, napríklad rybu, hydinu alebo fazuľu (môžete pridať aj syr).
  • Pridajte ďalšiu zeleninu podľa chuti.
  • Na získanie fytoestrogénov môžete pridať semienka granátového jablka alebo brusnice.
  • Na zálievku môžete použiť zdravý olej, napríklad olivový, a šalát môžete posypať semienkami alebo orechmi.

Stir fry

  • Vyberte 3 až 4 druhy zeleniny, ktoré sú rýchlo hotové, napríklad mrkva, jarnú cibuľku, huby, špenát alebo kel. 
  • Vyberte si bielkovinu, ako je kuracie mäso, tofu, hovädzie alebo bravčové mäso.
  • Všetko pripravujte na tuku, ktorý je zdravý pre hormóny, napríklad na olivovom oleji. 
  • Pridajte fytoestrogény, napríklad sójovú omáčku. 
  • Navrch posypte čerstvými bylinkami. 

Wrap

  • Pripravte si tortillu (odporúčame celozrnnú).
  • Vyberte si zeleninu, napríklad rímsky šalát, rukolu alebo kel.
  • Pridajte fytoestrogénnu zložku, napríklad mladú sóju edamame alebo avokádo.
  • Pridajte bielkoviny, napríklad tofu, kuracie mäso, syr halloumi alebo fazuľu.
  • Pridajte zdravé tuky, napríklad kvapku olivového oleja.
  • Posypte orechy alebo semienka.

Polievka s brokolicou a špargľou

  • Uvarte 100 g fialovej klíčiacej brokolice, kým nebude mierne zmäknutá.
  • Súčasne rýchlo osmažte 100 g špargle.
  • V mixéri zmiešajte brokolicu, asi 50 ml vody z varenia a osmaženú špargľu.
  • Pridajte 100 ml hustého kokosového mlieka.
  • Podľa chuti okoreňte.
  • Tip: do receptu môžete pridať viac zeleniny bohatej na fytoestrogény.

Produkty pre Vás

Mohlo by Vás zaujímať