Tipy na posilnenie imunitného systému v období chrípok, prechladnutí ale aj na cesty do turistických destinácií.

Napriek porekadlu, že každá liečená chrípka trvá týždeň a neliečená sedem dní, radi by sme vám ukázali, prečo sa oplatí chrípke vyhnúť alebo aspoň, ako sa s ňou rozumne popasovať, aby následky boli čo najmenšie.

image

Napriek porekadlu, že každá liečená chrípka trvá týždeň a neliečená sedem dní, radi by sme vám ukázali, prečo sa oplatí chrípke vyhnúť alebo aspoň, ako sa s ňou rozumne popasovať, aby následky boli čo najmenšie. Ochorenie je spojené s bolesťami hlavy, únavou a vysokými teplotami, ktoré radíme k tým menej príjemným pocitom, ale omnoho nebezpečnejšia je „prechodená“ chrípka. Práve pri nej môže dôjsť k infekciám pľúc, ktoré môžu spôsobiť najmä u starších a chronicky chorých ľudí srdcové zlyhanie. Vírus chrípky sa vyznačuje tým, že ľahko zmutuje. To je dôvod, prečo nie je možné voči nemu získať imunitu raz a navždy. Každý rok od novembra do marca prichádza nová chrípka v podobe epidémie.

Proti chrípke existuje síce očkovanie, ale pre vysokú schopnosť mutácie vírusu sú jednotlivé vakcíny účinné len na 60 až 70 %. tak jedinec je síce zaočkovaný, ale stále môže podľahnúť chrípke, ktorú vyvolá iný kmeň chrípkového vírusu. Očkovanie sa preto odporúča len osobám trpiacim chronickými ochoreniami s dlhodobým oslabením organizmu. Závažnosť chrípky sa často podceňuje, keďže mnoho ľudí omylom považuje za chrípku akúkoľvek virózu spojenú s nádchou, kašľom a teplotou. Chrípka každoročne postihne približne 10 % svetovej populácie a len na našom území na ňu ochorie niekoľko stotisíc osôb a v dôsledku jej komplikácií zomrie 1 000 – 1 200 osôb.

Pri súčasnom uponáhľanom životnom štýle by sme len veľmi ťažko hľadali jedinca so 100% fungujúcim imunitným systémom. Preto sa kladie dôraz na prevenciu. Vhodné sú pravidelné prechádzky, otužovanie, vetranie miestností, minimalizovanie stresu, primerane teplé oblečenie, vyvážená a hlavne pravidelná strava, minimalizovanie pohybu po nákupných centrách a vyhýbanie sa hromadným podujatiam.

Ani vy nie ste schopní splniť ani tretinu z vymenovaných preventívnych opatrení? Nič to, choďte na to okľukou, posilnite sami seba. Novinkou na slovenskom trhu a jedným z najúčinnejších prípravkov na prírodnej báze práve pre posilnenie imunity v záťažových obdobiach je Cold Combat. Prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému na tej najhlbšej - bunkovej úrovni. Obsahuje vyváženú zmes extraktov z plodov bazy čiernej, z nadzemnej časti právenky latnatej, beta-glukán fermentovaný z pivných kvasiniek a vitamín C. Ich účinok sa vzájomným pôsobením násobí a prírodné zloženie zaručuje zlepšenie stavu na viacerých systémových úrovniach organizmu.

Baza čierna má v ľudovom liečiteľstve zaslúžený rešpekt pri liečbe chorôb z prechladnutia a respiračných ochorení. Obsahuje päťkrát viac antokyánov ako čučoriedky, má dvakrát vyššie celkové antioxidačné schopnosti než brusnice a má silnejší antivírusový účinok ako echinacea. Baza je neobvykle bohatá na fytochemikálie známe ako flavonoidy. Antokyány zas zvyšujú produkciu cytokínov - poslov v rámci imunitného systému a v dôsledku toho môžu slúžiť na zlepšenie imunitnej odpovede organizmu.

Právenka latnatá má dlhú históriu, predovšetkým v tradičnej čínskej medicíne alebo v indickom liekopise, kde sa používala ešte pred objavom antibiotík na liečbu infekčných ochorení, na rôzne zápalové a plesňové ochorenia alebo na problémy s pečeňou. V Európe je obľúbená hlavne v Škandinávii najmä v zimnom období na podporu imunity. Celá rastlina má liečivé vlastnosti a jej odvar je silne nahorklý, preto sa mu hovorí “Kráľ horkosti„. Rastlina je pätnásťkrát účinnejšia ako náš obľúbený ostropestrec mariánsky. Väčšina z tradičných použití právenky má vedecký základ - je preukázaná vysoká citlivosť a špecifickosť pri označení buniek, ktoré sa vymkli spod kontroly. Zastaví neregulovaný rast buniek spôsobených vírusmi tým, že ich označí a organizmus na ne upozorní. To je aj dôvod, prečo je u HIV pozitívnych pacientoch pozorované zlepšenie stavu po jej pravidelnom užívaní.

Cold Combat je jeden z najsilnejších koncentrátov dostupných na trhu a obsahuje až 200 mg extraktu z listov právenky latnatej s min. 20% andrografolidov. Právenku latnatú je možné krátkodobo užívať i preventívne, napr. pri plánovanej ceste na dovolenku do zahraničia. Na zníženie rizika bakteriálneho ochorenia sa užíva 3 dni pred odletom do cudzej destinácie, následne po celú dobu pobytu a ešte 3 dni po prílete domov.

Beta glukány z pivných kvasníc zmierňujú oxidatívne poškodenie a stres spôsobený voľnými radikálmi v organizme, s čím súvisí aj výrazný omladzujúci efekt predovšetkým čo sa týka pevnosti a elasticity kože. Na cestách do turistických destinácií predstavuje zvýšenú ochranu pred spálením kože s následným potenciálnym rakovinovým bujnením. Pre veľké množstvo biologicky aktívnych látok sa pivovarské kvasnice nazývajú aj bio liečivom 21. storočia. Cold Combat obsahuje vysoko štandardizovaný extrakt s minimálne 70% beta-glukánovfermentovaných z pivných kvasiniek. Tento druh beta glukánov by sa nemal zamieňať s beta-glukánmi z ovsa alebo jačmeňa, ktoré nepodporujú imunitný systém.

Myslím, že vitamín C nie je potrebné predstavovať, čo však vie pomerne málo ľudí je skutočný dôvod použitia. Nedá sa totižto presne určiť odporúčaná denná dávka vitamínu C pre každého jednotlivca, keďže to závisí od mnohých faktorov: od spôsobu vstrebávania v čreve, od hmotnosti, dokonca aj od spôsobu požutia stravy, či príjmu tekutín. Navyše koncentrácia vitamínu C v plazme a v leukocytoch rapídne klesá pri infekciách a strese. Pri strave obsahujúcej vyššie množstvo cukru, čo je dnes v podstate celosvetový problém, sa príjem vitamínu C spomaľuje, či už na úrovni tenkého čreva alebo krvi. Preto množstvo absorbovaného vitamínu C zo stravy kolíše medzi 70 – 95%. V zimnom období kedy je navyše naša strava podstatne chudobnejšia na vitamíny ako v letnom období sa odporúča pravidelné dopĺňanie v podobe prírodného zdroja s garantovaným obsahom vitamínu C.

Zdravie je dar, ktorý nám nedá žiadny odborník. Zdravie je mentálny postoj k sebe samému, je to odvaha zobrať zodpovednosť za svoje zdravie do vlastných rúk a hlavne si všímať signály svojho tela, ktoré nám majú niečo naznačiť: spomaľ, oddýchni si, potrebuješ čas spracovať novú situáciu. Keď nás už aj rýchly životný štýl tlačí do rýchlych riešení, siahnime aspoň po prírodných extraktoch, využime ich silu ako preventívne riešenie posilnenia organizmu, aby sme dokázali čeliť nárokom dnešnej doby. A práve Cold Combat je takým správnym spolubojovníkom a nielen do obdobia nepohody.