Ako správne rozoznať prírodné výživové doplnky od syntetických?

Najlepšou formou ako doplniť biologicky aktívne látky do organizmu, je zdravá a vyvážená strava. Avšak v mnohých prípadoch je potrebné súčasne užívať aj výživové doplnky. Dnes si posvietime na rozdiel medzi syntetickými a prírodnými vitamínmi.

image

Prečo sú prírodné vitamíny preferované pred syntetickými?

Niektorí odborníci tvrdia, že nezaznamenali zásadný rozdiel medzi prírodnými a syntetickými vitamínmi. Iní sú toho názoru, že by sme mali jednoznačne preferovať prírodné vitamíny, pretože tie syntetické naše telo často nevie absorbovať v plnom rozsahu, a dokonca môžu poškodiť fungovanie organizmu. Naopak, prírodné vitamíny obsahujú rôzne podporné zložky uľahčujúce vstrebávanie. Ako príklad môžeme uviesť betakarotén. Podľa štúdie uskutočnenej na vzorke 22 000 ľuďoch konzumácia stravy bohatej na betakarotén znižuje riziko rakoviny, avšak v prípade syntetického betakaroténu sme účinok nespozorovali. Ako je to možné? Jednou z možností je, že samotný betakarotén môže mať nejaké antioxidačné účinky, avšak chýbajú mu ostatné karotenoidy a živiny obsiahnuté v ovocí a zelenine, a preto sa tu synergický efekt neuplatňuje. Ďalšia štúdia na vzorke 30 000 ľuďoch priniesla oveľa nepriaznivejšie výsledky – užívanie samotného betakaroténu ako výživového doplnku (bez ostatných karotenoidov) dokonca zvyšuje riziko vzniku rakoviny pľúc u dlhodobých fajčiarov až o 20 percent! Čo sa týka jeho vstrebávania, tak betakarotén obsiahnutý v palmovom oleji má až     10-krát lepšiu využiteľnosť ako ten syntetický.

Ako je to s vitamínom C? Ak máme na mysli syntetický vitamín vytvorený laboratórnym spôsobom, v zložení nájdete túto informáciu – účinná látka vitamín C (kyselina L-askorbová). V prípade prírodných preparátov sa vitamín C získava z extraktu rastlín. To znamená, že okrem samotného vitamínu C v ňom nájdete aj ďalšie flavonoidy a fytonutrienty z jeho zdroja. Tie podporujú vstrebávanie vitamínu C. Veľmi účinný je vitamín C z plodov šípky. Takýto vitamín C môžeme označiť ako „komplexný“ a pre naše telo lepšie využiteľný, pretože sa tu uplatňuje synergický efekt (účinok jednotlivých zložiek sa vzájomne posilňuje a výsledok je lepší, ako keby sa použila iba jedna zložka).

Ako zistiť, či sa jedná o prírodné, alebo syntetické vitamíny?  

  • Prírodné vitamíny obsahujú veľa doplňujúcich zložiek, ako sú napríklad rozličné výťažky podporujúce využiteľnosť daného vitamínu. Zjednodušene povedané, pri danom vitamíne je napísaný zdroj, napríklad vitamín C zo šípok. Zdrojom môže byť ovocie, zelenina, huby, bylinky... Syntetické vitamíny sa skladajú iba z jednej či dvoch zložiek.
  • Kvalitný výživový doplnok by sa mal rozpustiť v pohári teplej vody a rozlomiť v prstoch či tupou stranou noža.
  • Veľa o tom, či ide o syntetický, alebo prírodný výživový doplnok, prezradí aj cena. Tie syntetické sú zvyčajne lacné. Získanie prírodného extraktu a to ešte v stabilnej forme je finančne náročné.
  • Dobrou pomôckou je aj označenie „d“ alebo „dl“ pred názvom vitamínu. Pokiaľ je vitamín označený len písmenkom „d“, ide o prírodný vitamín. Skratka „dl“ označuje syntetický vitamín. Napríklad prírodný vitamín E je označený ako d-alfa tokoferol, syntetický ako dl-alfa tokoferol, dl-alfa tokoferyl acetát a podobne.

Ak kupujete multivitamínové preparáty, pozrite sa na zastúpenie B vitamínov. Tie by sa mali v produkte nachádzať vo forme komplexu, nie samostatne. Ak si napr. kúpite samotný vitamín B2, nič tým nezískate.