Vitamín D3 - aká je správna dávka?

Väčšina ľudí teraz vie, aký dôležitý je vitamín D3. Okrem podpory imunitného systému priaznivo pôsobí aj na zdravie kostí a zubov a ovplyvňuje funkciu svalov. 

image

Najdôležitejšie však je, že vitamín D je zásadný pre podporu imunitného systému - najmä v takomto období, kedy sa objavujú prechladnutia a chrípky. Švédska štúdia* ukázala, že doplnenie 4000 IU vitamínu D3 malo dokonca priaznivý účinok na ľudí, ktorí trpeli opakovanými respiračnými infekciami.

Koľko vitamínu D však potrebujeme, aby sme mohli ťažiť zo všetkých výhod?

Vitamín D3 - aké je správne dávkovanie?

U veľkej časti populácie, najmä pri starších osobách, je optimálny prísun vitamínu D3nedostatočný. Na Slovensku je asi 70 % ľudí s nedostatočným zdrojom vitamínu D. Je to hlavne pre malé množstvo času stráveného vonku, najmä na jeseň a v zime, a naša strava jednoducho neobashuje potrebné množstvo tejto látky.

Koncentrácia vitamínu D v krvi 30 nanogramov/mililitrov je považovaná za optimálnu, nad 20 ng je adekvátna, ale pod 19 ng/ml znamená jeho nedostatok.

Rôzne inštitúcie navrhli rôzne odporúčania pre množstvo dennej dávky vitamínu D. EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) však stanovil, že denné množstvo 4000 IU je úplne bezpečné pre deti od jedenástich rokov a dospelých! Pri dennej dávke 4 000 IU neboli zistené žiadne negatívne účinky - naopak, pri tejto dávke sú pozorované priaznivé pozitívne účinky.

Ale prečo len 4000 IU? Nie je vyššia dávka?

Vitamín D je vitamín rozpustný v tukoch. To znamená, že ak je ho za určitú dobu príliš veľa, môže sa v tele hromadiť. Na rozdiel od vitamínu C (vitamín rozpustný vo vode), ktorý môžeme vyplaviť z tela močením, pre telo neexistuje jednoduchý spôsob, ako sa zbaviť nadbytočného vitamínu D. To môže viesť k negatívnym účinkom, ako je hromadenie vápniku v krvi (hyperkalcémia). Tieto negatívne účinky sú pozorované pri dávkach vyšších ako 10 000 IU.

Záver:

Práve teraz, keď sa blížime k temnejším mesiacom v roku, je stále náročnejšie zaistiť dostatočný príjem vitamínu D3. Dni sa skracujú a počasie sa zhoršuje. Trávime menej času na slnku, ktoré je nevyhnutné pre produkciu vitamínu D, a často neopúšťame kancelárie, až kým vonku nie je tma.

Esenciálny Vitamín D3 obsahuje 4 000 IU vitamínu D v 1 kapsule, čo zaručene pokryje vašu dennú potrebu tohto slunečného vitamínu. Môžete bezpečne užívať vitamín D3 4000 IU každý deň alebo ho môžete užívať raz za niekoľko dní - a aj tak získate zaručené výhody!

Zdroje:

https://bmjopen.bmj.com/content/2/6/e001663

Produkty pre Vás