Prečo sú sladké nápoje také nezdravé?

Šťavy a sladké nápoje obsahujú veľké množstvo cukru alebo fruktózy a tiež obsahujú umelé príchute a farbivá.

Napriek ich popularite je už dlho známe, že nie sú zdraviu prospešné, čo je priamo spojené s obezitou, problémami so zubami a rôznymi chronickými ochoreniami.

image

Aj keď je to veľmi známy fakt, ich konzumácia je vysoká a je ťažké sa ich vzdať.

Prečo je také ťažké vzdať sa sladkých nápojov?

Nejde len o vôľu vzdať sa konzumácie týchto nápojov, ale existujú aj dôležité biochemické reakcie, ktoré sa vyskytujú v mozgu, keď ich pijeme.

Mozog má oblasť, ktorú nazývame „rekreačnou zónou“. Táto oblasť je aktivovaná, keď človek spustí akciu súvisiacu s prežitím, jednu z týchto akcii je jedenie. Keď jeme, náš mozog uvoľňuje dopamín, môžeme ho nazvať hormón potešenia. Pre väčšie potešenie mozog stále hľadá akcie, ktoré stimulujú vylučovanie dopamínu, a jedným z najpríjemnejších potešení je práce jedenie.

Problém sladkých nápojov, rovnako ako u všetkých sladkých potravín, spočíva v tom, že stimulujú vylučovanie viac dopamínu a odtiaľ sa vytvorí začarovaný kruh. Štúdie dokonca ukázali, že cukor je viac návykový ako kokaín.

Tu je niekoľko dôvodov, prečo je dobré vzdať sa sladkých nápojov

  • Spôsobujú priberanie. Šťavy majú vysoký obsah kalórií a navyše stimulujú nadmernú chuť do jedla.
  • Konzumácia sladkých nápojou je spojená s výskytom niektorých chronických ochorení. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí tieto nápoje často konzumujú, sú vystavení vysokému riziku diabetu, kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny.
  • Spôsobujú rozvoj ochorenia stukovatenej pečene. Fruktóza je forma cukru, ktorá je metabolizovaná iba v pečeni, ak je jej v pečeni príliš, premení sa na tuk.
  • Môže to ovplyvniť zdravie vašich zubov. Šťavy vytvárajú v ústach kyslé prostredie a v kombinácii s cukrom môže byť účinok katastrofický.
  • Stimulujú tvorbu akné. Štúdie ukazujú, že pravidelná konzumácia sladkých štiav vedie k miernej alebo ťažkej forme akné.
  • Urýchľujú proces starnutia. Výskum ukazuje, že ľudia, ktorí konzumujú sladké nápoje, sú často náchylnejší k predčasným vráskam.
  • Znižujú hladinu energie. Šťavy obsahujú veľké množstvo cukru, ktoré nám veľmi rýchlo zvýši hladinu cukru v krvi, ktorá ale veľmi rýchlo klesne späť.

Ak sa ťažko vzdávate sladkých nápojov, máme pre vás dobrú správu!

Nízkokalorické sladidlá sú dobrým spôsobom, ako znížiť počet kalórií v sladkých jedlách a nápojoch.

Jedným z najčastejších používaných sladidiel je sukralóza. Používa sa v potravinách a nápojoch bez prídavku kalórií a uhlohydrátov. Telo nepremieňa sukralózu na energetické kalórie, sukralóza nie je absorbovaná, iba prechádza telom a je vylučovaná.

Ešte lepšou správou je, že pre vaše potreby sme v Sensilabe vytvorili 3 nápoje s prírodnými ingredienciami a sukralózou, ktoré vám pomôžu schudnúť a uspokojiť vašu túžbu po sladkých nápojoch.

WaterOut XXL – diuretický nápoj, ktorý pomáha vylučovať nadbytočnú vodu a toxíny z tela. Podporuje chudnutie a poskytuje viditeľné výsledky za niekoľko dní.

FatBurn XXL – nápoj obsahujúci L-karnitín pre intenzívne spaľovanie tukov.

NightBurn XXL– nápoj, ktorý podporuje spaľovanie tukov počas spánku. Okrem toho pomáha zlepšiť kvalitu spánku.

Produkty pre Vás