Prečo sa stal príjem vitamínov takým problémom?

Premýšľali ste niekedy, prečo v minulosti, kedy naše telá formovala evolúcia, nebolo potrebné dodávať extra vitamíny a doplnky stravy? Pretože ich človek získal dostatok z jedla. Čo sa teda zmenilo?

image

Pri pohľade do minulosti si uvedomíme, že vtedy bolo životné prostredie plné rastlín bohatých na vitamíny a minerály a živočichy. Ako lovci-zberači sme vo veľkom množstve konzumovali rastliny plné vitamínov – a to náš potrebný príjem vitamínov pokrylo.
Naše telo je dokonalý energeticky úsporný stroj. Ak dokáže získať to, čo potrebuje, inde, rado preskočí energetické náklady výrobou. Pretože každá nová výroba je mimoriadne náročná na energiu.

A prečo je v dnešnej dobe získavanie vitamínov problémom?

Bohužiaľ, v dnešnom 21. storočí je pôda ochudobnená o minerály, kvôli intenzívne pestovanému ovociu, zelenine a ďalším plodinám. Táto úroda je len tieňom hojnosti vitamínov a minerálov.

A prekvapivo až 60 % Európanov nemá dostatok slnečného žiarenia, čo sa rovná nedostatku vitamínu D - jediného vitamínu, ktorý naše telo dokáže vyrobiť za prítomnosti dostatočného slnečného svetla.

4 hlavné faktory prispievajúce k nedostatku vitamínov a minerálov

Pravdepodobne už viete, aké faktory životného štýlu môžu spôsobiť nedostatok vitamínov a minerálnych látok, ale zrejme nepoznáte všetky štatistiky.

Na čo sa treba zamerať v prvom rade:

  • NEVYVÁŽENÁ STRAVA

 Viac ako 85 % Európanov nekonzumuje odporúčaných 5 porcií rôznych druhov ovocia a zeleniny a ani odporúčané množstvo, čo je asi 400 g denne (nezahŕňa zemiaky ani inú škrobovú zeleninu).

  • KAŽDODENNÉ VYSTAVOVANIE SA STRESU

Neustále vystavovanie sa stresu nielenže narúša náš imunitný systém, ale spôsobuje zvýšenú potrebu nevyhnutných živín ako sú vitamíny a minerály – najmä tých, ktoré chránia bunky pred škodlivým účinkom voľných radikálov. Odhaduje sa, že takmer 75 % ľudí zažíva neustály stres.

  • NEDOSTATOK SPÁNKU

Chybajúci spánok je pre naše telo obrovským zdrojom stresu. Zasahuje do normálneho fungovania našich hormónov, tiež tráviacich hormónov zodpovedných za poskytovanie živín z potravy pre naše telo – a preto zvyšuje našu potrebu vitamínov a minerálov. Vedci odhadujú, že viac ako 30 % ľudí trpí dlhodobým nedostatkom spánku.

  • OBEZITA ALEBO NADVÁHA

V prvom rade je nadváha a obezita rizikový faktor pre nedostatok vitamínu D. Nedostatok vitamínu D je u obéznych ľudí až o 35 % vyšší v porovnaní s ľuďmi s normálnym BMI a 24 % vyšší u ľudí s nadváhou.
Po druhé, obezita stavia naše telo do stavu hormonálnej a metabolickej nerovnováhy (= naše telo nefunguje najlepšie), čo sa prejavuje v narušenej schopnosti účinne využívať živiny.
Po tretie, viac ako 51 % Európanov trpí nadváhou a viac ako 20 % je obéznych. Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že celosvetová bilancia obezity sa medzi rokmi 1980 a 2008 takmer zdvojnásobila.

Riešenie: zamerajte sa na svoj životný štýl a užívajte kvalitné výživové doplnky

Sensilab pre tieto potreby navrhol vysoko kvalitný produkt – Essentials Multivitamin & Minerals, ktorý ponúka všetkých 13 esenciálnych vitamínov, zinok a selén pre posilnenie imunity a horčík pre správne fungovanie svalov v iba 1 kapsule denne!

Získajte teraz zásobu minerálov a vitamínov na 3 mesiace za super uvádzaciu cenu!

Produkty pre Vás

IMUNITA
-43%
Špeciálna cena 30,99 € Bežná cena 53,99 €
Zobraziť produkt