Návod (nielen) pre mužov, ako bez hladovania schudnúť z brucha

Ako schudnúť z brucha bez hladovania? Tuk v oblasti bruška odoberá z vášho sexepílu, veď ktorá žena letí na pivné bruško? Nehovoriac o tom, že brušný tuk je nebezpečný pre zdravie.

image

Neviete, ako na tom ste, alebo vás ešte stále nepresvedčil váš obraz v zrkadle? Zoberte si teda krajčírsky meter a zmerajte si obvod drieku. Ak máte obvod pása väčší ako 94 cm, hrozí vám zvýšené riziko vzniku civilizačných ochorení. V prípade, že je to viac ako 102 cm, riziko srdcovocievnych ochorení, cukrovky, rakoviny a ďalších chorôb je vysoké, a preto treba konať rýchlo!

Kladiete si otázku, ako sa zbaviť nevábneho brušného tuku bez toho, aby ste trpeli hladom, hodiny potili krv na bežeckom páse a robili „brušáky“ do bezvedomia? Máme pre vás riešenie – chce to komplexný cvičebný plán, pretože lokálne, teda iba z oblasti brucha, sa schudnúť nedá. Pustite sa do chudnutia spolu s nami, no pripravte sa, že to bude vyžadovať aj poriadnu dávku odhodlania a motivácie. Na čo sa zamerať pri chudnutí z oblasti brucha?

Znížte príjem priemyselne spracovaných potravín na minimum

Určite ste už počuli o tom, že brušné svaly sa „vyrábajú v kuchyni“. Je to naozaj pravda, pretože na našom tele sa odzrkadlí všetko, čo si naložíme na tanier. Absolútne nevhodné pre zdravie i štíhle brucho sú priemyselne spracované potraviny. Poväčšine ide iba o zdroj prázdnych kalórií (obsahujú minimum výživných látok či vlákniny), škodlivých trans-tukov, nezdravých rýchlych sacharidov (cukru, glukózovo-fruktózového sirupu, atď.), sodíka a množstva aditív (konzervantov, dochucovadiel, aróm, farbív). Snažte sa teda minimalizovať príjem potravín z rýchleho občerstvenia, pekárenských a cukrárenských výrobkov (sladké pečivo, biely chlieb...), zemiakových lupienkov, lacných čokolád, hotových mrazených jedál a polotovarov, pokrmov v konzerve, sušených polotovarov a stužených tukov.

Konzumujte primerané množstvo kvalitných bielkovín

Dospelý človek potrebuje približne 1 g bielkovín na 1 kg telesnej váhy, je to však iba orientačný údaj, pretože ho ovplyvňuje mnoho iných faktorov, ako sú pohlavie, vek, úroveň fyzickej aktivity, celkové zloženie jedálneho lístka atď. Medzi zdroje bielkovín patria napríklad mäso, vajíčka, mlieko a mliečne výrobky, ale aj orechy, semená a hlavne strukoviny.

Na čo nezabúdať pri konzumácii bielkovín? V prvom rade na to, že aj keď sú dôležité na budovanie svalovej hmoty a výborne zasýtia, netreba to s ich príjmom preháňať. Ak ich budeme jesť priveľa, časť z nich skončí v toalete a časť z nich sa premení na glukogénne aminokyseliny – ak ich telo nevyužije, ukladajú sa do zásoby vo forme tuku! Nehovoriac o tom, že nadbytok bielkovín môže zaťažovať látkovú premenu, narúšať acidobázickú rovnováhu v organizme a v tele vzniká viac toxického dusíkatého odpadu, čiže sa nám ťažšie chudne.

Pite veľa vody

Voda podporuje činnosť metabolizmu a pomáha z tela vyplavovať toxické látky, zároveň aj napĺňa žalúdok, vďaka čomu si len ťažko zameníme smäd za hlad. Denne by mal človek vypiť 3 – 4 dcl vody na každých 10 kg váhy. Za ideálny zdroj tekutín je považovaná čistá voda, no vhodné sú aj bylinkové čaje, nesýtené (neochutené) minerálne vody, riedené ovocné a zeleninové šťavy. Väčšiu polovicu denného množstva tekutín by mal človek prijať dopoludnia.

Doprajte telu vitamíny, minerály, stopové prvky a ďalšie biologicky aktívne látky

Pre správne fungovanie ľudského tela, potrebuje telo dostatok živín. Najmä však počas chudnutia. Najvhodnejším zdrojom biologicky aktívnych látok je zdravá a vyvážená strava, v ktorej by nemala chýbať zelenina, ovocie, strukoviny, orechy, panenské oleje či semená. Čím je jedálny lístok pestrejší a bohatší na čo najmenej spracovanú stravu (ideálne sú lokálne a sezónne potraviny), tým lepšie.

Úsilie podporte vhodnými výživovými doplnkami

Upravili ste jedálny lístok a pravidelne cvičíte? Potom zvážte užívanie výživových doplnkov. Ako si vybrať vhodný výživový doplnok počas chudnutia? Zamerajte sa predovšetkým na prírodné prípravky, ktoré sú určené najmä na detoxikáciu organizmu, pretože ak máte v tele veľa škodlivých látok, schudnete len veľmi ťažko. Mali by tiež podporovať spaľovanie tuku a prirodzene regenerovať telo po cvičení či zabraňovať pôsobeniu voľných radikálov. 

Pravidelne športujte

Na chudnutie je najlepšia kardio aktivita vykonávaná po dobu aspoň 45 minút 3-krát do týždňa pri maximálnej pulzovej frekvencii 60 – 70 %, pretože len vtedy dochádza k spaľovaniu tukov. Vypracované brucho si však vyžaduje aj posilňovanie, či už ide o posilňovanie celého tela s vlastnou váhou alebo činkami. Venujte sa mu aspoň 2-krát do týždňa. V rámci posilňovacieho tréningu precvičujeme aj brucho – ak ste doteraz robili tisíc „brušákov“ denne a dúfali, že získate sexi bruško, boli ste na omyle! Pokiaľ sa nezbavíte brušného tuku, vyformované svaly nebudú viditeľné.

Nezabúdajte ani na to, regenerácia je rovnako dôležitá ako cvičenie,  veď svaly rastú práve vtedy, keď oddychujú, čiže prestávka medzi precvičovaniami konkrétnej svalovej partie by mala byť najmenej 48 hodín.

Máte chuť na niečo akčnejšie? Vyskúšajte HIIT, čo je vysoko intenzívny intervalový tréning, v rámci ktorého sa pravidelne striedajú fázy aktivity s fázami odpočinku. Do tréningu môžete zaradiť kardio i posilňovacie cviky a už po 10-tich minútach budete mať mokré tričko, ale postupne získate aj krajšie bruško!