Je detox po Veľkej noci naozaj nevyhnutný alebo je to len výmysel?

Veľká noc sa blíži a prípravy na ňu začínajú. Chcete vedieť, kto potrebuje detox po veľkonočných sviatkoch? Potom čítajte ďalej.

image

Buďme úprimní. Je v poriadku jesť na Veľkú noc vajíčko s trochou šunky a chrenu. Zvlášť ak ho skombinujete s veľkým zeleninovým šalátom. Potom je to fantastické!

Ale bežne to nerobíme. Nie je tak?

Jeme vajce a šunku. A trochu viac šunky s chlebom. Keď príde Veľká noc koho zaujíma, koľko kúskov zjeme - veď sú sviatky! A samozrejme, jeme stále viac, potom sa ideme večer stretnúť s priateľmi a nasledujúci deň by sme mali stráviť na rodinnom stretnutí, takže sa znovu najeme... sviatočných dobrôt ... Navyše nemáme čas alebo chuť v týchto dňoch trénovať. A bola by škoda vyhodiť všetko to jedlo, ktoré zostalo v chladničke...

Stručne povedané: Veľkonočné sviatky môžu byť veľmi nezdravé a veľmi rýchlo dokážu uškodiť nášmu organizmu.

Keď sa blíži Veľká noc, všetky chutné dobroty a stretnutia s rodinou a priateľmi, slovo „detoxikácia“ bude rezonovať čoraz častejšie. Ak chcete vedieť, či je detoxikácia skutočne potrebná, čítajte ďalej.

„Detox“ alebo očista - čo to v skutočnosti znamená?

Po prvé, detoxikácia je silné slovo. Aj keď z lekárskeho hľadiska by malo ísť o spojitosť s otravou, toto slovo sa v poslednom desaťročí spopularizovalo. Dokonca aj slovo toxín sa začalo používať v širšom zmysle. Myšlienka detoxikácie je však veľmi rozumná.

Ak konzumujeme veľa nezdravých vecí a nebudeme nejaký čas s telom zaobchádzať správne, musíme mu nakoniec pomôcť odstrániť všetko škodlivé, čo sa nahromadilo. Nazvite to detoxom alebo očistou - v určitom momente si tým musíme prejsť.

Dve skupiny ľudí, ktorí by skuotčne mali myslieť na detox po veľkonočných sviatkoch:

1. Ľudia, ktorí sa snažia schudnúť
2. Ľudia, ktorí majú príznaky alebo trpia stukovatenou pečeňou, pred cukrovkou atď.

Detoxikácia u ľudí, ktorí sa snažia schudnúť

Máme pre vás dobrú aj zlú správu:

  • trochu nezdravého jedla denne môže byť v skutočnosti pre vás aj prospešné
  • mali by ste sa po sviatkoch veľmi rýchlo vrátiť k svojej vyváženejšej strave!

Rôzne štúdie ukázali, že občasná konzumácia toho, čo chcete, môže:

  • stimulovať motiváciu pokračovať v zdravšej strave
  • zrýchliť metabolizmus (ktorý sa môže stať pri nízkokalorickej diéte lenivým)
  • regulovať hladinu leptínu (náš hormón, ktorý nám hovorí „nejedz!“), ktorý môže byť mierne nižší, ak ste už nejakú dobu boli na diéte

Neskôr sa musíte vrátiť na správnu cestu. Pokusy na potkanoch ukázali, že 3 dni nezdravého stravovania ničia črevné baktérie rovnakým spôsobom ako bežné nezdravé stravovanie!

Naše odporúčania

Užite si veľkonočné sviatky naplno. Berte to ako relax pre telo aj myseľ.

Potom máte dve možnosti:

  1. Ak sa chystáte na viac ako len jedno veľkonočné jedlo, skúste ich začleniť do vášho jedálnička s prídavkom ďalších fermentovaných potravín. Dávajte pozor aj na veľkosť porcií.
  2. Veľkonočné jedlo môžete využiť na schudnutie. Po sviatkoch to bude pre vás oveľa jednoduchšie a na tento účel je ideálny krátky detox.

Dôležité: Zamerajte sa na trávenie a pečeň: po schudnutí majú tendenciu trpieť najviac.

Detoxikácia u ľudí, ktorí majú príznaky alebo trpia stukovatenou pečeňou

S rastúcou obezitou sa zvyšuje počet ľudí trpiacich chronickými chorobami, ako sú cukrovka, kardiovaskulárne choroby a rakovina. Toto sa však nestane cez noc.

Bohužiaľ, veľa ľudí si nevšimne príznaky choroby alebo neberú vážne zmeny, ktorými si ich telo prechádza. Často sa to stáva v prípade stukovatenej pečene.

Ak spozorujete aspoň jeden z nasledujúcich príznakov, možno už trpíte ochorením pečene a musíte konať rýchlo:

  • Stratili ste chuť do jedla a schudli
  • Jete normálne, ale priberáte na váhe
  • Snažíte sa schudnúť, ale je to ťažšie ako v minulosti
  • Začali ste si všimať hromadenie tuku v oblasti pásu a brucha
  • Nemáte dostatok energie
  • Kvalita spánku sa znížila a často sa zobúdzate v noci
  • Slabé trávenie

Nárast množstva tukov je dôsledkom nezdravého životného štýlu - nadmerná konzumácia spracovaných potravín, prejedanie, častý stres, nedostatok fyzickej aktivity, stravovanie vo fast foodoch, nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie atď.

Zmena vášho životného štýlu by bola dobrým rozhodnutím, ale pravidelná detoxikácia po sviatkoch (ako sú Vianoce alebo Veľká noc) by bola tiež múdra..

Pečeň je zodpovedná za viac ako 500 procesov v našom tele.

Pre tých, ktorí trpia stukovatenou pečeňou, je najlepšie:

  • Zmenšite porcie a denný príjem kalórií
  • Konzumujte celé porcie
  • Zvýšte príjem vlákniny, zeleniny a fermentovaných potravín
  • Nespotrebujte príliš veľa uhľohydrátov (zvlášť spracovaných)
  • Nejedzte príliš veľa bielkovín
  • Minimalizuje spotrebu alkoholu, fajčenie, spotrebu liekov, ktoré sa spracovávajú v pečeni (napríklad ibuprofén).
  • Pite veľa vody (ale nie z plastových fliaš)
  • Pravidelne sa venujte fyzickej aktivite s nízkou a strednou intenzitou
  • Znižujte úroveň stresu a zlepšujte kvalitu spánku

Jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, ak trpíte stukovatenou pečeňou, je konzumácia pestreca mariánskeho. EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) potvrdil, že táto rastlina chráni pečeň a stimuluje jej detoxikačnú schopnosť.

Pestrec mariánsky v produkte Hepafar Forte je desaťkrát silnejší ako podobné výrobky na trhu, pretože sme zvýšili jeho biologickú dostupnosť.

Naše odporúčania

Premýšľajte o tom, čo pre vás znamená Veľká noc. Ak je to pre vás kultúrne alebo nábožensky dôležité, oslávte to tak, ako ste zviknutí. Ak je to možné, spravte pár zmien, napríklad sa zamerajte na kontrolu apetítu a veľkosť porcií. Ak tiež môžete vynechať víno a koláče, bue to ešte lepšie.

Tento jedinečný deň však berte ako posledný deň ignorovania vášho zdravia. Toto telo je jediné, ktoré máte, a spôsob, akým s ním teraz zaobchádzate, určí, akou rýchlosťou bude s vami starnúť.

Produkty pre Vás