Ako posilniť imunitný systém dieťatka?

Úlohou imunitného systému je chrániť organizmus pred patogénmi, ako sú baktérie, vírusy, plesne či parazity.

image

Zároveň bojuje proti alergénom, rozpoznáva a odstraňuje abnormálne bunky v tele, vykonáva imunologický dohľad atď. Z hľadiska udržania zdravia človeka hrá veľmi podstatnú rolu. Čo je dôležité pre silnú obranyschopnosť našich najmenších?

Dojčenie

Materské mlieko je pre zdravie a imunitu dieťaťa kľúčové – obsahuje nielen spektrum rozličných živín, ale aj protilátok a bielych krviniek nevyhnutných pre rozvoj jeho imunitného systému. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby doba výlučného dojčenia trvala 6 mesiacov. Avšak platí, že čím dlhšie žena dojčí, tým lepšie.

Pokiaľ môžete, dojčite čo najdlhšie podľa potrieb a želaní vášho dieťaťa.

Spánok

Je dokázané, že nedostatok spánku - má značný vplyv aj na fungovanie imunitného systému. Zatiaľ čo novorodenci potrebujú okolo 18 hodín spánku, batoľatám stačí 13 hodín a trojročným deťom okolo 12 hodín denne.

Hoci je niekedy ťažké ovplyvniť spánkové procesy dieťaťa, môžete zlepšiť okolité podmienky. Doprajte mu kvalitný matrac, tmu, ticho a primeranú teplotu v spálni, ktorá by mala byť okolo 18 stupňov Celzia. Samozrejme, detský spánok narúša aj elektronika, preto ju zo spálne odstráňte.

Omega-3 tuky

Omega-3 tuky disponujú silnými protizápalovými vlastnosťami a podľa štúdií pomáhajú bojovať aj s mnohými infekciami. Preto by mali byť v každodennom jedálničku dieťaťa zastúpené v dostatočnom množstve. Nachádzajú sa nielen v tučných rybách, ako je losos, tuniak či makrela, ale aj v ľanových semiačkach a niektorých druhoch olejov.

Už v 7. mesiaci by mal byť súčasťou podávaných príkrmov vhodný zdroj omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Výbornou voľbou je napríklad ľanový olej, ktorý možno vo veľkosti čajovej lyžičky pridať do obilninovej kaše. Staršie deti by mali 2 razy týždenne konzumovať tučné ryby, pravidelne si pochutnávať na orieškoch či iných druhoch semienok.

Ovocie a zelenina „ vo farbách dúhy“

Ovocie a zelenina sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov, stopových prvkov, vlákniny a antioxidantov, ktoré detský organizmus posilňujú a chránia. Deti by mali každý deň konzumovať čo najpestrejšiu škálu ovocia a zeleniny, aby získali čo najviac rôznorodých biologicky aktívnych látok posilňujúcich imunitný systém. Napríklad žltá, oranžová a červená zelenina a ovocie obsahujú karotenoidy, zelená chlorofyl, modrá antokyány atď. Veľmi podstatný pre fungovanie imunitného systému je aj vitamín C, ktorý je hojne zastúpený napríklad v paprike, kivi, citrusových plodoch, šípkach či rakytníku.

Choďte svojim deťom príkladom – ak si budete na ovocí a zelenine pravidelne pochutnávať aj vy, s najväčšou pravdepodobnosťou si ich zamilujú aj vaše deti. Pripravte si spolu s deťmi veselé figúrky z ovocia a zeleniny, pochutnávajte si spolu s nimi na smoothie, v lete si spoločne pripravte kvalitné mrazené ovocné drene.

Včelia materská kašička

Včelie produkty by mali byť podávané deťom od 1. roku života, keď ich už dokáže detský organizmus spracovať. Ak nedôjde k alergickej reakcii, sú výbornou voľbou pre posilnenie detskej imunity. Včelia materská kašička obsahuje viac ako 150 biologicky aktívnych látok, ako napríklad aminokyseliny, prospešné mastné kyseliny, vitamín C, vitamíny skupiny B, mnoho minerálov, gamaglobulín posilňujúci imunitu a mnoho ďalších. Pravidelné užívanie včelej materskej kašičky teda dopĺňa dieťaťu dôležité látky a posilní obranyschopnosť, ktorá si tak ľahšie poradí s všadeprítomnými patogénmi.