Depresia: príčiny depresie a opatrenia, ktoré možno prijať na jej riešenie

Každý z nás prechádza v rôznych obdobiach svojho života fázami nešťastia alebo smútku. Ak však človek prežíva dlhodobý a nevysvetliteľný smútok, môže to byť známkou depresie. 

Pri depresii dochádza k narušeniu metabolických procesov v mozgu, čo vedie k nerovnováhe neurotransmiterov, ako je serotonín a nonadrenalín, a tým k emočnej nerovnováhe.

Depression

Rozdiel medzi vyhorením a depresiou

Vyhorenie je často popisované ako depresívna nálada sprevádzaná silnými príznakmi vyčerpania. Termín „vyhorenie“ nemá presnú definíciu, čo môže byť mätúce.

Pod pojem vyhorenia spadajú rôzne psychické príznaky, z ktorých každý vyžaduje iný terapeutický prístup. Tento termín sa používa na opis stavu, ktorý je dôsledkom preťaženia a nemal by byť spájaný s negatívnou stigmatizáciou spojenou s problémami duševného zdravia. Prisudzovať depresiu iba stresu by však bolo príliš zjednodušujúce. 

Depresia môže postihnúť každého

Odhaduje sa, že približne päť percent svetovej populácie zažíva depresívne epizódy, ktoré vyžadujú liečbu, pričom mnoho prípadov pravdepodobne zostáva neohlásených.

V závažných prípadoch môže depresia významne ovplyvniť kvalitu života a viesť k pracovnej neschopnosti. Postihnutí môžu byť muži aj ženy, deti aj dospievajúci.

Príznaky depresie sú rôzne a zahŕňajú neschopnosť prežívať šťastie, poruchy spánku, stratu chuti do jedla, nedostatok motivácie, záchvaty paniky a emočnú otupenosť.

Kým základné príznaky sú u postihnutých osôb podobné, existujú rozdiely medzi pohlaviami. Muži majú tendenciu prejavovať sebakritický hnev a samovražedné sklony, zatiaľ čo ženy majú tendenciu internalizovať svoje pocity hlbokým premýšľaním a úzkosťou. Depresia u detí sa často prejavuje apatiou, podráždenosťou, poruchami príjmu potravy a sebaupokojujúcim správaním, ako je cmúľanie palca.

Diagnostikovanie depresie

Depresia sa prejavuje rôznymi a nešpecifickými príznakmi, takže je často diagnostikovaná na základe procesu vylúčenia. Presná diagnóza vyžaduje vylúčenie iných ochorení s podobnými príznakmi, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, poruchy štítnej žľazy alebo ochorenia pankreasu, ktoré ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu.

V minulosti sa rôzne formy depresie delili do kategórií podľa ich pôvodu. Depresia spôsobená metabolickými poruchami mozgu sa označovala ako endogénna alebo vnútorná depresia, zatiaľ čo vonkajším faktorom sa prisudzovala neurotická alebo reaktívna depresia. Používali sa tiež špecifické termíny ako bipolárna porucha, popisujúca striedanie vysokých a nízkych nálad, a stavy ako sezónne depresie, depresie súvisiace s vekom alebo tehotenstvom.

Súčasné poznatky naznačujú, že depresia vzniká na základe komplexnej súhry vnútorných a vonkajších faktorov, a diagnostické postupy sa teraz zameriavajú na opis príznakov pomocou štandardizovaných kritérií a hodnotenie ich závažnosti.

Vedci skúmajú genetické predispozície k depresii prostredníctvom výskumu odolnosti, ktorý zisťuje, prečo sú niektorí jedinci odolnejší voči vysoko stresujúcim životným udalostiam ako iní. Tieto zistenia môžu otvoriť cestu k cielenej terapii depresie.

Neurobiologické a sociokultúrne vplyvy

Neurotransmitery, ako je serotonín a noradrenalín, zohrávajú kľúčovú úlohu v prenose nervových signálov. Depresia narúša metabolizmus mozgu, mení hladiny neurotransmiterov a ovplyvňuje náladu, okrem iného aj príznaky.

Ľudská psychika je mnohostranný organizmus, ktorý je ovplyvňovaný rôznymi vonkajšími faktormi. Teórie naznačujú, že pre duševnú pohodu je potrebné uspokojiť špecifické základné psychické potreby, ako sú sociálne väzby, bezpečie a životný cieľ. Ak sú tieto potreby dlhšiu dobu alebo náhle nenaplnené, môže to viesť k nerovnováhe v psychike, ktorá môže vyvolať depresiu.

Terapeutické prístupy k depresii

Depresia sa zvyčajne lieči pomocou liekov, psychoterapie alebo kombináciou oboch. Antidepresíva, často inhibítory spätného vychytávania serotonínu (SSRI), sa bežne predpisujú na riešenie hormonálnej nerovnováhy. Psychoterapia umožňuje prístupy šité na mieru individuálnym potrebám pacienta, od terapie rozhovorom po kognitívno-behaviorálnu terapiu.

Prírodné doplnky na zlepšenie nálady

Prírodné látky ako 5-HTP, tryptofán a omega-3 mastné kyseliny sľubne zlepšujú náladu zvýšením hladiny serotonínu. Tieto doplnky stravy by však mali byť používané iba po konzultácii so zdravotníkom av spojení so štandardnou liečbou.

Prevencia depresie

Hoci nie všetky vonkajšie a vnútorné faktory, ktoré prispievajú k depresii, možno ovplyvniť, jednotlivci môžu v rámci svojich možností podniknúť kroky na jej predchádzanie. Zvládanie stresu, udržiavanie zdravej rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom, starostlivosť o vzťahy, vyvážená strava, pravidelné cvičenie a zavedenie dôsledného spánkového režimu môžu významne prispieť k duševnej pohode.

Produkty pre Vás

HORMONÁLNA ROVNOVÁHA
-53%
Špeciálna cena 36,99 € Bežná cena 78,97 €
Zobraziť produkt
PROTI STRESU
-50%
Špeciálna cena 14,99 € Bežná cena 29,99 €
Zobraziť produkt