8 tipov na boj proti nadúvaniu a priberaniu počas menopauzy

S vekom prichádza múdrosť, skúsenosti a... širšie boky? Poďme preskúmať súvislosť medzi menopauzou a priberaním!

Sensilab_Article-cover__lean-feminine-sanitary-napkin_719_409

Perimenopauza a menopauza predstavujú významné etapy v živote ženy. Perimenopauza označuje postupný prechod, keď ženy už nepociťujú príznaky menopauzy, ale stále dostávajú menštruáciu. Menopauza zvyčajne prichádza po prekročení 50 rokov a znamená koniec menštruačného cyklu a novú kapitolu v živote. Hoci je toto obdobie prechodu prirodzenou súčasťou starnutia, prináša so sebou množstvo jedinečných skúseností a výziev. 

V tejto fáze života ženy zažívajú zmenu tvaru tela, ktorá je často sprevádzaná nárastom hmotnosti. Je to spôsobené najmä hormonálnymi zmenami, najmä poklesom hladiny estrogénu.

Pred menopauzou si ženy zvyčajne ukladajú viac hmotnosti do bokov a stehien, majú takzvanú „hruškovitú“ postavu. S nástupom menopauzy a poklesom hladiny estrogénu sa však tento tvar mení. Tuk sa začne hromadiť okolo brucha, čo vedie k vzniku „menopauzálneho brucha“ alebo „meno brucha“, ako sa niekedy nazýva.

Meno belly

Táto zmena rozloženia telesného tuku nie je len kozmetickým, ale aj zdravotným problémom. U žien v menopauze môže brušný tuk predstavovať 15 až 20 % celkovej telesnej hmotnosti. To je výrazný nárast v porovnaní s 5 až 8 % u žien pred menopauzou.** Tento nárast brušného tuku môže viesť k vyššiemu riziku zdravotných problémov, ako sú srdcové ochorenia a kurare, preto je dôležité, aby si ženy v tejto fáze života sledovali svoju hmotnosť. 

Hoci menopauza môže spôsobiť niektoré nevyhnutné zmeny našej hmotnosti a postavy, stále je možné prevziať kontrolu nad tým, ako ovplyvňuje našu postavu a naše zdravie. Najprv však musíme pochopiť, ako a prečo k týmto zmenám dochádza!

Hormonálne zmeny v menopauze a priberanie na váhe

Za väčšinou zmien v menopauze stoja hormóny. Jedným z nich je estrogén, ktorý má zvyčajne na starosti smerovanie tukových buniek do bokov a stehien. Počas perimenopauzy a menopauzy, keď hladina estrogénu klesá, sa toto spojenie preruší a ukladanie tuku sa presunie do oblasti brucha. 

Estrogén ovplyvňuje aj ďalšie telesné funkcie vrátane črevného mikrobiómu. Výskum naznačuje, že s poklesom hladiny estrogénu počas menopauzy sa môže zmeniť rovnováha črevných baktérií. Nerovnováha v črevách sa spája so zvýšeným ukladaním tuku, pomalším metabolizmom a inzulínovou rezistenciou, čo sťažuje reguláciu hmotnosti. 

Okrem toho estrogén interaguje s ďalším hormónom: inzulínom. Nižšia hladina estrogénu môže mať za následok zvýšenie hladiny cukru v krvi, zvýšenú chuť do jedla a pocit letargie. Keď sa hladina cukru v krvi zvýši, telo uvoľňuje viac inzulínu, čo vedie k väčšiemu ukladaniu kalórií, a to aj pri kontrolovanej diéte. 

Znížená hladina estrogénu môže tiež spôsobiť nadmerné zadržiavanie vody v tele, čo vedie k nadúvaniu. Pocit tesných nohavíc a plnosti je nielen neuveriteľne fyzicky nepríjemný, ale môže spôsobiť, že menopauzálne brucho vyzerá väčšie, ako v skutočnosti je.

Oestrogen and testosterone levels

Pred a počas menopauzy dochádza u žien k výraznému poklesu hladiny testosterónu. Testosterón, hoci sa zvyčajne spája s mužmi, je veľmi dôležitý aj pre ženy, pretože je zodpovedný za udržiavanie svalovej hmoty.

Svaly spaľujú kalórie, takže keď v dôsledku poklesu hladiny testosterónu strácame svalovú hmotu, znižuje sa aj naša schopnosť spaľovať kalórie. Tento metabolický posun môže viesť k hromadeniu tuku, najmä v oblasti brucha. 

Hormonálne zmeny počas menopauzy sú veľmi komplexné a hlboko prepojené, ale stále predstavujú len jeden dielik skladačky menopauzálneho priberania. Prechod do perimenopauzy a menopauzy nie je len fyzickou cestou. Je hlboko prepojený s emocionálnymi a psychologickými zmenami.

Tichý boj, ktorý sa skrýva za menopauzálnym bruchom 

Psychické zmeny počas menopauzy môžu byť rovnako náročné ako fyzické príznaky. Duševné zdravie možno nie je prvá vec, ktorá vám napadne, keď myslíte na priberanie, ale hrá pri ňom veľmi významnú úlohu.

Udržiavanie zdravého životného štýlu si vyžaduje motiváciu, energiu a pozitívne myslenie. Avšak nízka nálada a únava spojená s menopauzou môže spôsobiť, že je ťažké nájsť chuť cvičiť alebo dodržiavať zdravú stravu. Nedostatok energie môže viesť k vynechávaniu cvičenia, zatiaľ čo zmeny nálady môžu viesť k hľadaniu útechy v jedle. Časom sa tieto rozhodnutia môžu hromadiť a viesť k priberaniu na váhe.

Táto fáza života sa často spája so zvýšenou úrovňou stresu. Či už je to v dôsledku zmien v rodine, tlaku v kariére alebo jednoducho emocionálneho napätia spojeného s menopauzou, stres sa stáva stálym spoločníkom mnohých žien. Môže narušiť reguláciu chuti do jedla a viesť k prejedaniu sa alebo sklonu k nezdravým potravinám. Spúšťa tiež uvoľňovanie stresového hormónu kortizolu. Zvýšená hladina kortizolu sa spája so zvýšeným ukladaním tuku, najmä v oblasti brucha, čo ďalej prispieva k vzniku „meno brucha“.

Ak chceme podporiť svoje zdravie a udržať si zdravú hmotnosť počas týchto prechodných rokov, je dôležité si uvedomiť, že riešenie emocionálnych aspektov je rovnako dôležité ako zvládanie fyzických príznakov.

Hlbší vplyv priberania v menopauze

Pre mnohých ľudí symbolizuje menopauzálne brucho väčšie zmeny, ktoré sa v nich odohrávajú. Okrem fyzických zmien ženy často bojujú aj so stratou sebavedomia. V kombinácii s ďalšími príznakmi menopauzy môžu ženy stratiť kontakt so svojou ženskosťou, čo môže vyvolať hlbokú krízu identity.

Zatiaľ čo emocionálny dopad je obrovský, zdravotné dôsledky brušného alebo viscerálneho tuku sú rovnako závažné. Nejde len o to, aby ste sa zmestili do svojich obľúbených šiat alebo sa cítili sebavedomo na pláži. Viscerálny tuk obklopuje životne dôležité orgány a môže zhoršiť ich funkciu, čím vytvára podmienky pre zdravotné komplikácie. 

Choroby ako cukrovka, kardiovaskulárne problémy a osteoartróza sa stávajú oveľa väčším rizikom. Nedávna štúdia zdôraznila, že aj keď sa hmotnosť nezmení, samotný presun hmotnosti do strednej časti tela počas menopauzy zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Hromadenie tuku môže zvýšiť pravdepodobnosť srdcových ochorení, cukrovky a ďalších závažných zdravotných problémov**. 

Menopauza je cesta sebapoznania, prijatia a adaptácie. Ak pochopíme vplyv menopauzálneho brucha, a to fyzicky aj emocionálne, môžeme sa lepšie pripraviť na to, aby sme tejto prechodnej fáze čelili so silou a sebavedomím.

Ako vyhrať boj s menopauzálnym bruchom

Prežívanie menopauzy môže byť náročné, avšak niektoré praktické stratégie môžu pomôcť zvládnuť nadúvanie, priberanie a menopauzálne brucho!

Zvládnite cielené cvičenie 

Vysokointenzívny intervalový tréning (HIIT) môže byť počas menopauzy obzvlášť účinný. Zrýchľuje metabolizmus a spaľovanie tukov, čo pomáha zbaviť sa brušného tuku. Kombinujte ho aj so silovým tréningom, aby ste si udržali svalovú hmotu, ktorá s vekom prirodzene ubúda a sťažuje reguláciu hmotnosti.

HIIT

Stravujte sa rozumne 

Pri zmenách metabolizmu je potrebné upraviť stravu. Zamerajte sa na celozrnné výrobky a obmedzte jednoduché sacharidy a cukry, ktoré môžu zhoršovať tvorbu brušného tuku. Do jedálnička zaraďte potraviny bohaté na fytoestrogény, napríklad ľanové semienka a sóju, ktoré môžu pomôcť vyrovnať kolísavú hladinu hormónov.

Mindful eating

Buďte aktívni počas celého dňa 

Sedavý spôsob života, ktorý často prichádza s vekom, môže viesť k priberaniu. Jednoduché zmeny, ako napríklad chodenie po schodoch alebo krátke rýchle prechádzky, môžu pôsobiť proti prirodzenému spomaleniu metabolizmu a pomôcť v boji proti tvrdohlavému brušnému tuku.

Staying active

Kontrola stresu, kontrola hmotnosti

Menopauza so sebou prináša zvýšený stres, ktorý môže viesť k nárastu hmotnosti, najmä v strednej časti tela. Techniky, ako je meditácia, hlboké dýchanie a dokonca aj venovanie času koníčkom, môžu pomôcť udržať hladinu kortizolu (stresového hormónu spojeného s brušným tukom) pod kontrolou.

Stress management

Stanovte si spánok ako prioritu

Hormonálne zmeny počas menopauzy môžu narušiť spánkový režim. Kvalitný spánok je však nevyhnutný pre reguláciu hmotnosti. Vytvorte si upokojujúci rituál pred spaním a v prípade potreby zvážte prírodné doplnky stravy, napríklad melatonín.

A good night's sleep

Dostatočne pite 

Schopnosť tela zadržiavať vodu sa vekom a hormonálnymi zmenami znižuje. Pitie dostatočného množstva vody podporuje trávenie, udržuje aktívny metabolizmus a môže pomôcť znížiť nadúvanie, ktoré je častým príznakom menopauzy.

Hydration is key

Nájdite podporu a spoločnosť 

Zapojenie sa do podporných skupín alebo fitnes kurzov prispôsobených ženám v menopauze môže poskytnúť motiváciu aj pochopenie. Výmena skúseností a stratégií môže túto prechodnú fázu zmierniť.

Community

Siahnite po prírodných riešeniach

Produkty obsahujúce prírodné výťažky, ako je červená ďatelina, chmeľ, ashwagandha a ženšen, môžu pomôcť zmierniť nepríjemné účinky menopauzy, ako sú návaly horúčavy, nadmerné potenie a podráždenosť, a znížiť stres a únavu.

Natural solutions

Horská dráha menopauzy je Sarah dobre známa:: „Moje telo sa menilo tak, ako by som to nikdy nečakala“ 

Volám sa Sarah a menopauza ma veľmi zasiahla. Po päťdesiatke sa moje telo menilo spôsobom, ktorý som nikdy nečakala. Priberala som, najmä v oblasti brucha, čo bolo pre mňa nezvyčajné, pretože som s tým nikdy predtým nemala problém. Aj moje nálady boli všelijaké, najmä preto, že som trpela neustálymi návalmi tepla a nemohla som spať. 

Cítila som sa nepríjemne vo vlastnej koži a hanbila som sa za zmeny na svojom tele. Stres z toho všetkého viedol k hádkam s manželom a našimi dvoma dospelými deťmi. Mala som pocit, že strácam kontrolu nad svojím životom. 

Jedného dňa som našla fórum, kde ženy diskutovali o prírodných produktoch na zvládnutie menopauzy. Zúfalo som hľadala riešenie a rozhodla som sa vyskúšať túto sadu dvoch výrobkov, ktoré sľubovali úľavu.

„Tvrdohlavý brušný tuk bol zrazu preč!“ 

Na základe odporúčaní iných žien na fóre som vedela, že musím hľadať zložky, ako je červená ďatelina a chmeľ, ktoré pomáhajú pri návaloch horúčavy a potení. Všimla som si, že moje stravovacie návyky sa zhoršia vždy, keď sa cítim zavalená povinnosťami, takže som chcela aj niečo, čo mi pomôže zvládať stres.

Jedného dňa som na internete narazila na balíček Úľava pri menopauze a videla som, že sľubuje riešenie presne tých problémov, s ktorými som zápasila. Navyše používa presne tie prírodné zložky, ktoré som hľadala. Čo ma naozaj presvedčilo, bolo to, že svoje tvrdenia podložili štúdiami. 

Ukázalo sa, že som sa rozhodla správne! Rýchlo som si všimol, že sa moje príznaky zmiernili. Návaly horúčavy ustúpili, moja nálada sa začala stabilizovať a konečne som sa vyspala. To všetko bez akýchkoľvek negatívnych účinkov!

V priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov som si všimla aj niečo iné - chudla som. Keďže som mala stabilnejšiu chuť do jedla a viac energie na prechádzky, tvrdohlavý tuk z brucha zrazu zmizol! Celkovo som s pomocou týchto produktov schudla 4* kg.

Okrem zmien na mojom tele sa však zmenil aj môj pohľad na život. Začala som sa cítiť viac sama sebou, opäť som sa začala ovládať a výrazne sa zlepšil môj vzťah s rodinou. Som naozaj rada, že som objavila toto riešenie!

Balíček Úľava pri menopauze – dvojí obrana proti potížím během menopauzy  

Balíček Úľava pri menopauze je dokonalým riešením na prírodnej báze pre ženy, ktoré bojujú s problémami súvisiacimi s menopauzou. Táto súprava je špeciálne navrhnutá tak, aby pomáhala zvládať príznaky menopauzy a podporovala chudnutie v tomto období, a to aj s ohľadom na menopauzálne bruško. 

Toto riešenie pozostáva z dvoch produktov, ktoré spoločne riešia mnohostranný problém menopauzy.

AdrenaLux obsahuje ashwagandhu, ženšen, vitamín B5, horčík a čierne korenie. Tento výrobok bol navrhnutý tak, aby pomáhal znižovať stres, zlepšoval spánok a podporoval chudnutie. Podľa viacerých štúdií môže patentovaný výťažok z ashwagandhy Sensoril® pomôcť znížiť stres až o 62,2* % už za 60 dní. Zlepšuje tiež spánok o 67* % a poskytuje 2*x lepšiu koncentráciu.

Graph 1

M-Pause – s chmeľom, koreňom čakanky a červenou ďatelinou - sa zameriava na ďalšie príznaky menopauzy, ako je priberanie na váhe, návaly horúčavy, zmeny nálady a poruchy spánku. Patentovaný extrakt z chmeľu Lifenol® výrazne znižuje problémy menopauzy, pričom už po 6 týždňoch sa 4*-násobne znížili návaly horúčav a po 2 mesiacoch sa 2*-násobne znížilo nočné potenie.

Graph 2

Tento dvojitý prístup zaručuje, že sa nesústredíme len na jeden aspekt menopauzy, ale riešime ju ako celok, vrátane všetkých príznakov, ktoré vedú k priberaniu a menopauzálnemu bruchu!

Balíček Úľava pri menopauze nie je len jednoduchý výživový doplnok, ale komplexný prístup k zvládaniu menopauzy. Je prirodzený, bezpečný a navrhnutý tak, aby spolupracoval s vaším telom a pomohol vám prekonať túto životnú etapu s istotou a ľahkosťou.

Získajte exkluzívnu zľavu na balíček Úľava pri menopauze!

Len na obmedzený čas ponúkame špeciálnu zľavu na toto fantastické duo produktov, ktoré vám pomôžu spríjemniť menopauzu, zmierniť nočné potenie a návaly horúčavy, zmierniť podráždenosť a výkyvy nálad a ešte oveľa viac!

Sme si takí istí účinnosťou balíčka Úľava pri menopauze , že ponúkame 30-dňovú záruku vrátenia peňazí!

Poponáhľajte sa, zásoby sú obmedzené a táto súprava mizne z našich pultov!

*Upozornenie: Účinky výrobku sa môžu u jednotlivých osôb líšiť a môžu sa líšiť od účinkov opísaných na webovej stránke. Naše výrobky nie sú určené na prevenciu, liečbu alebo vyliečenie akejkoľvek choroby alebo závažného ochorenia. Je dôležité dodržiavať vyváženú stravu a zdravý životný štýl.

** Zdroje: 

Kodoth, Varna et al. “Adverse Changes in Body Composition During the Menopausal Transition and Relation to Cardiovascular Risk: A Contemporary Review.” Women’s health reports (New Rochelle, N.Y.) vol. 3,1 573-581. 13 Jun. 2022, doi:10.1089/whr.2021.0119 

Fenton, Anna. “Weight, Shape, and Body Composition Changes at Menopause.” Journal of mid-life health vol. 12,3 (2021): 187-192. doi:10.4103/jmh.jmh_123_21 

Heyerick, Arne, et al. “A First Prospective, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study on the Use of a Standardised Hop Extract to Alleviate Menopausal Discomforts.” Maturitas, vol. 54, no. 2, 2006, pp. 164–175., https://www.maturitas.org/article/S0378-5122(05)00282-3/fulltext 

Auddy, Biswajit & Hazra, Jayram & Mitra, Achintya & Abedon, Bruce & Ghosal, Shibnath. (2008). A Standardised Withania Somnifera Extract Significantly Reduces Stress-Related Parameters in Chronically Stressed Humans: A Double-Blind, Randomised, Placebo-Controlled Study. Journal of American Nutraceutical Association. 11. 50