Očista po sviatkoch: 6 krokov, ktoré zmenia váš pohľad na detoxikáciu

Cítite sa po sviatočnom hodovaní unavení? Radi by ste začali znova? Narazili ste na sprievodcu posviatočnou očistou, ktorá je podložená desaťročnými skúsenosťami v oblasti zdravia a pohody.

V dnešnom svete, kde nás rýchle detoxikonačné programy často mystifikujú, že očista pomocou štiav a inej módnej diéty sú tou správnou cestou, spočíva základ skutočnej detoxikácie vo výžive tela, nie v jeho ochudobňovaní. Mali by sme mu pomáhať robiť to, na čo je prirodzene stvorené a nie proti nemu bojovať.

Opýtajte sa sami seba: ste pripravení získať späť svoju energiu a vitalitu?

Váha po sviatkoch

Prečo vôbec potrebujete očistu?

Po sviatočnom hodovaní sa môžete cítiť nafúknutí, opuchnutí a pomalí, vaše normálne trávenie môže byť rozhodené a k tomu pocit viny, to všetko môže pridať k obvyklej váhe aj desať kíl.

V skutočnosti sa ale jedná o to, že ste svoje telo vyviedli z rovnováhy.

Keď sa vaše trávenie spomalilo, vaše telo začalo zadržiavať vodu. A tým sa v pečeni začali hromadiť toxíny.

Väčšina ľudí si myslí, že priberanie na váhe začína v žalúdku, ale v skutočnosti je pečeň jednou z hlavných príčin, prečo sa v našom tele začína hromadiť tuk.

K skutočnému poškodeniu potom dochádza po sviatkoch, keď vaša preťažená pečeň nestíha a telo začne hromadiť tuk.

Detoxikácia spočíva v resetovaní vášho zdravia, zbavíte svoje telo nahromadených toxínov a pomôžete pečeni vrátiť sa do normálneho rytmu.

Čo skutočne znamená očista alebo detoxikácia? 

Detoxikácia je proces odstraňovania toxických látok z tela, ktorý majú na starosť predovšetkým pečeň. Po sviatkoch môže detoxikácia pomôcť telu zbaviť sa prebytkov z bohatých sviatočných jedál, sladkých dobrôt a možno aj alkoholu.

Detoxikácia sľubuje mnoho zdravotných výhod, vrátane:

  • zvýšenej hladiny energie, 
  • zlepšenia trávenia,
  • posilnenia imunitného systému a
  • zvýšenej duševnej jasnosti.

Cieľom je, aby ste sa cítili svieži a oddýchnutí – a pripravení postarať sa o povinnosti spojené s obvyklým posviatočným chaosom.

Ako na detox po sviatkoch?

V priebehu sviatkov zaťažujeme telo nadbytočným tukom, cukrom a toxínmi. Pokiaľ chcete dopady sviatkov zmierniť, zvoľte prírodnú detoxikáciu.

Najlepšie na prírodných detoxikačných kúrach je ich ľahké začlenenie do vašej rutiny. Nejde o radikálne zmeny, ale skôr o malé úpravy vášho súčasného životného štýlu, stravy a cvičenia. Tieto malé zmeny môžu byť prospešné ako pre vaše telo, tak pre vašu myseľ – a práve po sviatkoch určite veľa ľudí ocení príležitosť zapracovať na zdraví oboch. 

Tu je niekoľko jednoduchých krokov, ktoré môžete podniknúť na posviatočnú očistu:

Zvýšte príjem vody

Voda má zásadný význam pre čistenie organizmu, napomáha tráveniu a udržuje optimálne fungovanie telesných systémov.

Deň začnite pohárom teplej vody (pre trochu chuti môžete pridať citrón), ktorý povzbudí tráviaci systém a naštartuje očistný proces.

Ešte lepšie ako obyčajná voda sú detoxikačné nápoje, ako je DetoxBurn, ktorý obsahuje prírodné čistiace a pečeň podporujúce zložky pestrec mariánsky, artičoka a púpava, ktoré môžu urýchliť proces uvoľňovania toxínov z tela a navrátiť vám vitalitu.

Vypoťte to

Zaradenie väčšieho množstva fyzickej aktivity do vašej rutiny nielen pomáha spáliť sviatočné kalórie, ale tiež urýchľuje proces detoxikácie. 

Aktivity, pri ktorých sa potíte – napr. náročné kardio cvičenie alebo relaxačná návšteva sauny – môžu pomôcť telu zbaviť sa nahromadených toxínov potením a podporiť cirkuláciu krvi a lymfatického systému. Nezabudnite, že pri týchto aktivitách je dôležitá hydratácia.

Termogénne zložky, ako je zelený čaj, tiež podporujú produkciu tepla na získanie energie, čo vám môže pomôcť rýchlejšie spáliť nadváhu. Pretože kofeín telo odvodňuje, mali by ste si vybrať bezkofeínovú verziu zeleného čaju, napríklad extrakt zo zeleného čaju Sunphenon® 90D v našom nápoji DetoxBurn.

Zhlboka sa nadýchnite

Hlboké dýchanie pomáha dodávať kyslík do buniek, napomáha procesu detoxikácie a podporuje jasnosť a uvoľnenie.

Cvičenie hlbokého dýchania, jogy alebo iných foriem meditácie môže pomôcť uvoľniť toxíny a zlepšiť celkovú pohodu.

Vráťte sa k vyváženým a rozmanitým jedlám

Zásadný je prechod od prázdninových stravovacích návykov k vyváženej strave. Strava, ktorá je pestrá na ovocie, zeleninu, chudé bielkoviny a celozrnné výrobky, vám môže poskytnúť dostatok energie a zároveň zabrániť zbytočnému priberaniu na váhe.

Zaradenie potravín bohatých na vlákninu, ako je ovos a zelenina, do vášho jedálnička môže pomôcť vášmu telu efektívnejšie sa zbavovať odpadu.

Obnovte svoj pravidelný spánkový cyklus

Kým sviatočné oslavy môžu často narušiť náš bežný režim, zabezpečenie pravidelného spánkového cyklu pomáha obnoviť stratený telesný rytmus. Pripravuje telo na optimálne fungovanie a zbavuje únavy.

Očistite svoje telo a myseľ

Stres zo sviatočného obdobia nie je len fyzický, ale aj psychický. Zatiaľ čo fyzická detoxikácia má za cieľ očistiť telo, detoxikácia mysle má za cieľ vyčistiť myseľ od zbytočného duševného neporiadku.

Pestovanie duševnej jasnosti prostredníctvom očisty mysle vám umožní lepšie sa sústrediť, zvýšiť sebauvedomenie, duševnú obratnosť a lepšiu emocionálnu stabilitu.

Môže ísť o toxické myšlienky alebo neustále starosti, ktoré vyčerpávajú vašu emocionálnu odolnosť. Medzi postupy detoxikácie mysle patrí cvičenie vnímavosti, fyzická aktivita, dostatočný odpočinok a v prípade potreby aktívne poradenské sedenia.

Teraz viete všetko, čo potrebujete a váš posviatočný detox môže začať. Naozaj sa oplatí, pretože vaše zregenerované telo i myseľ budú pripravené na posviatočné pracovné nasadenie. Pamätajte, že vaše zdravie nie je cieľ, ale cesta, a každý krok sa počíta.

Produkty pre Vás

Mohlo by Vás zaujímať