Včelia materská kašička a jej vplyv na zdravie organizmu

Asi každý z nás pozná výrok Alberta Einsteina, podľa ktorého nám s vyhynutím poslednej včely neostávajú viac ako štyri roky života. Zhruba za každý tretí kúsok jedla, ktorý zjeme, vďačíme práve včelám. Odhaduje sa, že zo sto druhov plodín, ktoré tvoria 90% svetovej potravy, až 71 druhov opelia práve včely.

image

Asi každý z nás pozná výrok Alberta Einsteina, podľa ktorého nám s vyhynutím poslednej včely neostávajú viac ako štyri roky života. Zhruba za každý tretí kúsok jedla, ktorý zjeme, vďačíme práve včelám. Odhaduje sa, že zo sto druhov plodín, ktoré tvoria 90% svetovej potravy, až 71 druhov opelia práve včely.

Včely vytvárajú vysoko organizované spoločenstvo, včelstvo, na ktorého čele je včelia matka. Pri vývoji včelej matky sa z vajíčka vyliahne larva, ktorú mladušky živia materskou kašičkou. Vďaka tomu sa z nej nestane robotnica ani trúd, ale včelia matka. Celé spoločenstvo združuje včelia matka vďaka špeciálnemu feromónu, ktorý si včely vzájomne odovzdávajú a tak vedia, ku ktorému včelstvu patria.

Životaschopnosť, plodnosť a dlhovekosť včelej matky sa od nepamäti spája s materskou kašičkou. Včelia matka sa dožíva tri až päť rokov, kým obyčajné včely počas sezóny žijú v len dva týždne až štyri mesiace.

Aby sa v hltanových žľazách mohla tvoriť kŕmna kašička, musia včely konzumovať veľa bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Tieto látky  nachádzajú včely v peli. Činnosť žľazových buniek v tvorbe bielkovinového sekrétu pre výživu matky a plodu vrcholí spravidla na šiesty až desiaty deň života mladušiek. Výlučok hltanovej žľazy, materská kŕmna kašička,  má kašovitú konzistenciu, bielu až krémovú farbu a mierne kyslú až štipľavú chuť. Jej presné zloženie nevieme doteraz presne určiť, keďže obsahuje viac než 150 biologicky aktívnych zložiek a jej zloženie tiež závisí od viacerých faktorov. Približne 65% tvorí voda a zvyšok obsahu tvorí 25 druhov aminokyselín, dôležité mastné kyseliny, skoro všetky druhy vitamínov, gamaglobulín, viaceré minerály, pro-hormóny a nachádzajú sa v nej aj tie isté cukry, ktoré obsahuje med (fruktóza, glukóza, sacharóza, ribóza). 

Včelia materská kašička obsahuje:

Včelia materská kašička je bohatá na B vitamíny, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu nervového systému, svalov a srdca, zohrávajú dôležitú úlohu pri detoxikácii, pomáhajú pri nervozite, nespavosti  a majú upokojujúce účinky. Sú dôležité pri liečbe kožných chorôb a v tehotenstve. Okrem vitamínov skupiny B obsahuje včelia materská kašička aj vitamíny C, A, D, E. Nedávne výskumy potvrdili aj obsah vitamínov K a P. 

Gamaglobulín obsiahnutý vo včelej materskej kašičke posilňuje imunitný systém. Minerály sú dôležité pre náš organizmus pretože sú zodpovedné za množstvo takých reakcií, ktoré riadia metabolické procesy v našom tele. Materská kašička obsahuje hlavne železo, meď, zinok, flór, jód, chróm, selén, mangán, nikel, kobalt, sodík, kálium, vápnik, horčík, fosfor, kremík a síru.

Mastné kyseliny sú veľmi významné, pretože majú antibakteriálny účinok a  poskytujú ochranu voči rakovinotvorným ochoreniam. Najvýznamnejšia mastná kyselina obsiahnutá vo včelej materskej kašičke je 10-hydroxy-2-decénová kyselina (10-HDA).

Je preukázané, že jej pravidelné užívanie pomáha nastaviť správne fungovanie ľudského organizmu, pôsobí stimulačne, regeneračne, zvyšuje sebaistotu, dobrú náladu, fyzickú výkonnosť, obranyschopnosť, zlepšuje pamäť a celkový psychický stav. Podporuje pravidelnú menštruáciu, prispieva k vymiznutiu nepríjemných príznakov prechodu vrátane osteoporózy, zvyšuje ženskú a mužskú plodnosť a libido. Pomáha pri chronických chorobách, v období rekonvalescencie a odporúča sa najmä všetkým starým ľuďom.

Včelia materská kašička nie je vhodná pre gravidné a dojčiace ženy a pre deti do troch rokov. Včeliu materskú kašičku je odporúčané podávať ráno nalačno, pol hodinu pred jedlom.

Včelám sa tento dar odoberá iba v určitý čas a to od mája do konca augusta. Aby sa predišlo rýchlemu rozkladu musí byť včelia materská kašička okamžite uskladnená v chlade, mede alebo spracovaná lyofilizáciou. Lyofilizácia označuje proces odparenia vody zo zamrazených produktov, čo zabezpečí uchovanie látok podliehajúcich rýchlemu rozkladu. Lyofilizovaná materská kašička si udržuje svoje jedinečné zloženie a všetky prospešné látky.

V SENSILABE sme sa snažili vyvinúť produkt na podporu imunity, ktorý by využil všetky výhody materskej kašičky  a zároveň bol vo forme, ktorá sa ľahko aplikuje, má príjemnú chuť a nie je citlivá na uskladnenie. Výsledkom sú produkty Royal Jelly v tekutej forme v ampulkách alebo v kapsulách. Každá kapsula obsahuje až 400 mg  lyofilizovanej materskej kašičky, čo je ekvivalent 1200 mg čerstvej materskej kašičky. V každej ampulke Royal Jelly sa nachádza až 1500mg čerstvej materskej kašičky a v ampulkách Royal Jelly kids 250mg. Produkt Royal Jelly obsahuje pridaný vitamín C a Royal Jelly kids je obohatený o 5 ďalších vitamínov A, B6, B12, C a E a jeho chuť aj zloženie sú upravené, aby bol vhodný pre deti od 3 rokov.

Meradlom kvality produktov, ktoré obsahujú včeliu materskú kašičku, je koncentrácia kyseliny 10-hydroxy-2-decénovej (10-HDA). V SENSILABE sme veľmi radi, že sa nám podarilo dosiahnuť obsah tejto významnej mastnej kyseliny od 14,4 do 32 mg 10-HDA v každej kapsule Royal Jelly a  minimálne 21 mg 10-HDA v každej ampulke. Royal Jelly kids obsahuje v každej ampulke minimálne 3,5 mg 10-HDA. Percento obsahu 10-HDA závisí od druhu použitej materskej kašičky a nakoľko ide o prírodnú zložku, obsah nie je konštantný.

Veríme, že produkty Royal Jelly významne pomôžu pri podpore vašej imunity a celkovej fyzickej a psychickej pohode a to nie len kvalitným spracovaním, vhodným zložením a prijateľnou formou produktov, ale hlavne vďaka účinkom jednej z najkomplexnejších látok vyprodukovaných prírodou, včelou materskou kašičkou...